Разочароващите резултати на Великобритания поставят прогнозите на Английската централна банка в опасност

"Нараства съмнението дали възстановяването може да продължи до последното тримесечие на годината"- Дийн Търнър

09:00 | 11 октомври 2020
Обновен: 09:04 | 11 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лошото представяне на икономиката на Обединеното кралство през август се разминава драстично с прогнозите на Английската централна банка, което увеличава вероятността за повече парични стимули, съобщава Bloomberg.

БВП ще трябва да скочи с рекорднитепочти 8% през септември - около четири пъти повече от предходния месец, за да изпълни прогнозата на банката за 18,3-процентово разширяване през третото тримесечие. Това изглежда малко вероятно при новите мерки за борба с коронавируса. 

Tall order

Докато някои експерти вече признаха отрицателните рискове за техните перспективи заради  разочароващия август. Главният икономист Анди Холдейн подчерта, че представянето на Великобритания през третото тримесечие изглежда обещаващо. Това може също така да подсили аргументите за друга вълна от стимули, веднага след следващия месец.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 2,1% през месеца, което е под половината от темповете, прогнозирани от икономистите. Това е още един знак, че нацията рискува да изостане сред най-големите европейски държави.

БВП намалява с почти 10% от нивото си преди карантината, в сравнение с около 5% във Франция. Великобритания премина през най-голямото свиване сред големите европейски икономики през второто тримесечие заради влиянието на вируса.

Slow Rebound

Градове в страната вече са подложени на ограничения поради ръста в броя на заразени. Икономиката е изправена и пред множество други заплахи.

„Нараства съмнението дали възстановяването може да продължи до последното тримесечие на годината“, каза Дийн Търнър, икономист в UBS Global Wealth Management. Според него бавният напредък вероятно ще насърчи Английската централна банка  да увеличи програмата си за изкупуване на облигации на срещата си през ноември.

„Икономиката на Великобритания преживя по-рязко от очакваното забавяне на растежа през август. Тъй като перспективите значително бяха почернени през последните седмици, очакваме Английската централна банка да предприеме повече облркчения преди края на годината, като увеличи целта си за закупуване на активи със 100 милиарда паунда през ноември", каза Дан Хансън, от Bloomberg.

Междувременно компаниите са изправени пред разходи и затваряне на границите от 1 януари, освен ако Великобритания и Европейският съюз не сключат скоро търговска сделка за Брекзит.

В петък финансовият министър на Великобритания Риши Сунак обяви нова програма за помощ на бизнеса, принуден да затвори при нови ограничения за справяне с коронавируса, които вероятно ще бъдат наложени до дни. Плановете включват изплащане на две трети от заплатите на работници в компании, засегнати от новите рестрикции, които може да включват затваряне на барове и ресторанти в горещите точки или градовете огнища на коронавирус.