Ръководителят на Novartis: Само ваксините няма да са достатъчни в борбата с Covid-19

Лечението ще има критична роля, заяви Васант Нарасимхан

13:02 | 30 септември 2020
Обновен: 13:02 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Novartis Васант Нарасимхан. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Novartis Васант Нарасимхан. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ваксините сами по себе си няма да са достатъчни, за да се пребори Covid-19, заяви главният изпълнителен директор на Novartis Васант Нарасимхан, цитиран от Bloomberg. Лечението също ще изиграе много важна роля, отбеляза той. 

“Значителни доставки на високоефективни ваксини вероятно няма да са налични до края на следващата година”, смята Нарасимхан, който ръководеше звеното за разработка на ваксини на Novartis преди продажбата му на GlaxoSmithKline. Той добави, че дори такава ваксина да е на пазара, тя вероятно няма да защитава всички, както е случаят със сезонните грипове. 

„Най-малкото, терапевтичните средства са мост към тези мащабни и високоефективни ваксини“, коментира Нарасимхан в интервю. “Вероятно дори след прилагането им в широк мащаб ще се нуждаем от терапия за пациентите, които все още се заразяват с вируса”, посочи той. 

Някои от най-големите стъпки срещу пандемията до момента идват от използването на медикаменти като стероиди, които да предотвратяват сериозно увреждане на белите дробове. Междувременно все още се очакват резултати за първите ваксини. Ранните данни от водещите кандидати за ваксина вероятно ще станат ясни през есента, като се очаква Pfizer да има резултати през октомври. 

Novartis очаква данни от голямо проучване, показващо дали нейно лекарство може да помогне на пациенти с тежък Covid-19 до края на октомври или началото на ноември, стана ясно още от изказване на ръководителя на компанията. Тя разработва и няколко други медикаменти за борба с пандемията. 

Швейцарската фармацевтична компания и 15 други производители на лекарства дадоха съвместно обещание с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, че ще подкрепят справедливото разпределение на ваксини и медикаменти в глобален мащаб. Те също така призоваха за „премахване на неоправданите политически съображения“ от процеса за одобряване на лекарства, ваксини и тестове.