Оттеглянето на стимулите е заплаха за V-образното възстановяване в Русия

Потребителските разходи помогнаха на икономиката на страната да се оттласне от дъното след удара от Covid-19

08:23 | 24 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Икономическото възстановяване в Русия, поведено от потреблението, не е напълно устойчиво на фона на плановете на правителството да отмени стимулите, заяви заместник-икономическият министър на страната, цитиран от Bloomberg. 

Оттеглянето на държавната подкрепа “е едно от най-големите и най-сериозните предизвикателства за правителството и бюджета сега”, посочи Полина Крючкова. “Мислим, че имахме силно започнало възстановяване, но ще видим”, добави тя. 

Президентът Владимир Путин трябва да благодари на руските потребители за изтеглянето на икономиката от ръба на рецесията. Потребителското търсене помогна за по-бързо от очакваното възстановяване през лятото до голяма степен заради затворените граници, които принудиха руснаците да харчат повече у дома. Стимулите обаче, които бяха въведени по време на двумесечните строги ограничения в страната, започнали в края на март, ще изтекат до края на годината и заплашват да натежат на способността на потребителите да харчат. 

Руското икономическо министерство ревизира прогнозата си за икономиката от 4,8-процентен спад до 3,9-процентно свиване, след като данни показаха ръст на икономическата активност от отмяната на ограниченията през май насам. Това помогна на сектора на услугите и малките компании, които бяха тежко ударени от глобалните ограничения. 

Икономическото свиване

Икономическото свиване в Русия е по-малко спрямо това на много други страни. Графика: Bloomberg 

“Фискалните стимули в Русия бяха по-малки в сравнение с други страни - общо под от 4% от БВП, но подкрепата все пак изигра роля, позволявайки на икономиката да се оттласне от дъното”, посочва Крючкова. 

Много от мерките, които включват забавяне на данъчните плащания и субсидии за ипотека, ще изтекат преди края на годината, а правителството вече планира да свие разходите и да увеличи данъците през 2021 г. 

Централната банка на Русия предупреди миналата седмица, че възстановяването може да се забави. 

Втора вълна 

Пътят на възстановяването в Русия зависи и от потенциална нова вълна на коронавируса, след като броят на новозаразени започна да се увеличава отново този месец. Кремъл вече посочи, че нови национални ограничения не са необходими, въпреки че броят на установените случаи в страната от началото на пандемията надвиши един милион. 

48-годишната Круюкова заяви, че тя и нейните колеги са решени да запазят бързото възстановяване, последвало 8-процентния спад на руската икономика през второто тримесечие. 

Заместник-министърът обаче добави, че остава предпазлива относно перспективите за следващата година, отчасти защото потребителското търсене трябва да бъде последвано от ръст на инвестициите, за да се осигури устойчиво възстанояване.