ЕЦБ започва мащабно преразглеждане на основната си програма за борба с коронакризата

Оценката трябва да определи какъв ще е ефектът от мащабната схема за изкупуване на облигации

16:14 | 21 септември 2020
Обновен: 16:17 | 21 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Европейската централна банка е започнала мащабно преразглеждане на своя основен кризисен инструмент за справяне с икономическите последствия от коронавирусната пандемия, пише Investor.bg.

Оценката трябва да определи какъв ще е ефектът от мащабната схема за изкупуване на облигации, която ЕЦБ започна през март в отговор на кризата и разшири до 1,35 трлн. долара през юни, посочват пред Financial Times двама членове на Управителния съвет на институцията, пожелали анонимност.

По думите им важен въпрос за прегледа ще е колко дълго т. нар. Програма за извънредни пандемични покупки (Pandemic Emergency Purchase Programme – РЕРР) трябва да продължи и дали останалите допълнителни обеми трябва да бъдат прехвърлени към другите дълготрайни схеми за покупка на активи на централната банка.

„Тази допълнителна гъвкавост беше много полезна“, посочва единият от членовете на УС. „Не трябва да разгледаме всички части на инструментариума много внимателно. Ще имаме ползотворна дискусия, добър дебат и не знам къде ще приключим“, посочи още той.

От ЕЦБ отказаха коментар за преразглеждането на инструмента, което се очаква да бъде обсъдено от УС следващия месец. То се появява и на фона на разрастващите се дебати в Съвета за това дали програмата не трябва постепенно да започне да бъде ограничавана или напротив, да бъде разширена.

Преди началото на новата програма покупките на суверенен дълг от страна на централната банка бяха обвързани със самоналожени ограничения, чиято цел бе да се предотвратят обвиненията, че чрез тях ЕЦБ финансира пряко отделни правителства – престъпление според европейското законодателство.

Това обаче се промени с началото на PEPP, която премахна ограничението за покупка на само една трета от дълга на дадена страна. Вместо това инструментът въведе по-гъвкава политика за покупки, според която те трябва да са пропорционални на размера на съответната икономика.

Също така в рамките на РЕРР може да се купува гръцки облигации – промяна на дългогодишната традиция на ЕЦБ да не купува дълг, oценен под инвестиционното равнище.

Но всеки опит да се увеличи гъвкавостта на основната програма на ЕЦБ за покупка на облигации може да срещне суров отпор, най-вече у някои критици в Германия, които се готвят за нова съдебна битка в Конституционния съд.

Продължението на статията може да прочетете в Investor.bg.