OOН: Венецуелското правителство е извършило престъпления срещу човечеството

Доклад на мисия към Съвета на ООН по правата на човека разкрива шокиращи детайли за действията на властите срещу опозицията

18:40 | 16 септември 2020
Обновен: 18:47 | 16 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разследващи лица от Организацията на обединените нации (ООН) обявиха, че правителството на Венецуела е извършило "възмутителни нарушения", равносилни на престъпления срещу човечеството, пише анализаторът Имъджен Фолкс за BBC.

Случаите на убииства, изтезания, насилие и изчезвания бяха разследвани от мисия за установяване на факти към Съвета на ООН по правата на човека.
Екипът на ООН заяви, че президентът Николас Мадуро и други висши служители са замесени в тези нарушения.

Посланикът на Венецуела в ООН Хорхе Валеро определи мисията като "враждебна инициатива".

Миналата година венецуелският дипломат заяви, че действията на ООН са ръководени от политическия елит на САЩ. Екипът от разследващи на ООН беше блокиран да влезе в страната.

Венецуела продължав да е обект на тежка икономическа и политическа криза, като милиони души са потърсили убежище през последните години.

Какви са изводите на екипа на ООН?

В доклада си екипът на ООН констатира, че службите за сигурност на Венецуела са участвали в модел на систематично насилие от 2014 г., насочен към потискане на политическата опозиция и цялостно тероризиране на населението.

Николас Мадуро и министрите на вътрешните работи и на отбраната не само са били наясно с престъпленията, но са разпореждали, координирали операции и са предоставяли ресурси, се посочва още в доклада.

Докладът призовава Венецуела да потърси отговорност от замесените лица и да предотврати бъдещо извършване на нарушения.

"Мисията притежава разумни основания да вярва, че венецуелските власти и силите за сигурност от 2014 г. са планирали и изпълнили сериозни нарушения на правата на човека, включително произволни убийства и системни изтезания. Тези действия представляват престъпления срещу човечеството“, заяви в изявление ръководителят на мисията Марта Валиняс. 

"Далеч от изолирани действия, тези престъпления са координирани и извършени в съответствие с държавната политика, със знанието или пряката подкрепа на командващи офицери и висши държавни служители", гласи докладът.

Докладът също така разглежда насилието от страна на властите за сигурност по време на протестите в страната и изтезанията на хора, които са били арестувани по време на гражданското недоволство.

Разследващите са разгледали до този момент 223 случая. Според тях има поне 3000 други случая, които потвърждават "подобни нарушения и престъпления".

Докладът ще бъде представен на страните членки на Съвета по правата на човека през следващата седмица, когато Венецуела ще има шанс да отговори.

Екипът на ООН нямаше право да пътува до Венецуела за този доклад. Това не е необичайно; Сирия никога не е позволявала на ООН да разследва предполагаеми военни престъпления на място. Мианмар, Китай и много други страни редовно се противопоставят на присъствието на ООН. Но това е 21-ви век, съвременната информационна технология означава, че доказателствата за сериозни нарушения могат да бъдат събрани, без да се влиза физически на местопрестъпление.

А доказателствата от Венецуела са подробни и ужасяващи. Систематични убийства, изтезания и сексуално насилие. Нещо повече, ясни доказателства, че заповедите идват от самия връх: Николас Мадуро, неговото правителство и висши служители по сигурността.

Разследващите от ООН имат списък с 45 имена на тези, за които се смята, че са пряко замесени. Съветът на ООН по правата на човека има за цел да разследва нарушения, но не и да санкционира. Това е работата на Съвета за сигурност на ООН и тук Русия и Китай, които редовно се противопоставят на това, което смятат за намеса в делата на суверенна държава, могат да се противопоставят на всякакви действия.

Но този списък от 45 имена е значителен и предполага, че следователите на ООН могат да използва имената за изграждането на дело представено пред международен трибунал.