Германските акции показват устойчивост на пазара в Европа

Възстановяването в Китай и силните публични и корпоративни финанси на Германия са сред причините

07:46 | 16 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германските акции се представят по-добре спрямо останалите европейски, след като се оттласнаха от ниските стойности, достигнати по време на разпродажбите през март, пише The Wall Street Journal. 

Германският индекс DAX се понижава с 3% през 2020 г. на фона на 3-процентния ръст на S&P 500, но все пак се представя далеч по-добре от останалите европейски индекси. Френският CAC 40 и италианският FTSE MIB се понижават с по над 16%, британският FTSE 100 - с 20%, а испанският Ibex 35 - с 27%. 

Годишното изменение

Годишното изменение при основните европейски индекси. Графика: FactSet

Инвеститорите посочват, че германските акции печелят от икономическото възстановяване в Китай. Износът е генерирал около 47-процентен дял от брутния вътрешен продукт на Германия през 2019 г., сочат данни на Световната банка, а азиатската страна е третият по големина износен пазар на Германия. 

“Китай беше първата страна, която пострада от удара на кризата, но е и първата, която се справя след него”, заяви Фабио ди Джиансанте от Amundi. По думите му има някои сектори в DAX, които имат мащабна експозиция към тази тенденция. 

Трейдъри посочват, че някои компании, като германските автомобилни производители, са се възползвали от силните си баланси и репутацията за доброто си управление. Те включват BMW, чиито акции поскъпват с 61% от март насам, след като Федералния резерв на САЩ предизвика оттласване от дъното на 23 март, обявявайки серия от програми за кредитиране, и Daimler, която отчита ръст на цената на книжата си от 101%. 

Измененията при

Измененията при индексите след разпродажбите от март. Графика: FactSet

Като цяло германските компании имат по-малко дългове, отколкото много други. Германските нефинансови дружества са имали дългове, заеми и облигации в размер на 58% от БВП през 2018 г., показват данните на Международния валутен фонд, в сравнение със 75% в САЩ, 141% във Франция и 84% в Обединеното кралство.

Според анализатори производителите на автомобили също ще бъдат облагодетелствани от нежеланието на хората да използват обществен транспорт, докато ваксината срещу Covid-19 не е широкодостъпна. 

Акциите на

Акциите на европейските производители, листнати на борсата в Германия, се възстановяват по-бързо. Графика: FactSet

Силните публични и корпоративни финанси на Германия дават усещането, че тя е добре позиционирана в кризата, посочват инвеститори. “Това беше подчертано в отговора ѝ към пандемията спрямо този на други държави”, посочва Кристоф Оме, фонд мениджър в DWS Group.

Той добавя, че икономическото възстановяване в Германия ще продължи, “дори понякога да е малко неравномерно”. “Бъдещи корекции са риск за фондовите пазари, подкрепени от експанзивната монетарна политика”, смята Оме. 

Още един допълнителен тласък за DAX e, че той включва малко акции на енергийни компании или банки, които се нареждат сред най-слабо представящите се за тази година. DAX не включва акции на големи енергийни играчи, докато книжата на петролните и газовите компании представляват 9% от британския FTSE 100 и 10% от италианския FTSE MIB.

Въпреки че DAX отбеляза силно възстановяване след разпродажбите през март, големият въпрос пред инвеститорите остава дали европейските акции ще се окажат победители, ако ралито при американските технологични книжа се охлади. Опасенията се засилиха след миналата седмица, когато Nasdaq отчете най-големия си седмичен спад от март насам.