Компания за устойчиво земеделие проследява въглеродния отпечатък на реколтата

Това ще позволи на земеделците, прилагащи устойчиви практики, да получават повече пари за продукцията си

15:28 | 5 септември 2020
Обновен: 15:53 | 5 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базираният в Калифорния, САЩ, агротехнологичен "еднорог" Farmers Business Network създава нова компания за устойчиво земеделие, наречена GRO Network.  Тя ще проследява и оценява въглеродния отпечатък на определени култури и ще позволи на фермерите да получават повече пари за културите с по-ниски въглеродни отпечатъци, пише Forbes. 

Съоснователят и изпълнителнен директор на FBN Амол Дешпанде описва новия бизнес като начин да се помогне за увеличаване на приходите на фермерите заради усилията им в екологична посока. 

„Земеделските производители заслужават повече признание за устойчивите си практики“, казва 42-годиншният Дешпанде. 

„Допълнителните приходи и премии може да са разликата между печелившия бизнес и загубата на пари“, допълва той. 

Това е особено важен въпрос тези дни, тъй като икономическият спад притиска семейните ферми. Цената на царевицата спада, докато цените на семената и на други суровини като тор и пестициди - не. 

„Земеделието може да бъде решение на климатичните предизвикателства, с които се сблъскваме днес. Потребителите търсят устойчивост във всички продукти, които купуват“, казва Девин Ламърс, президент и временен главен изпълнителен директор на GRO.  

Проблемите по веригите за доставки в земеделското стопанство са изключително сложни.

При основните култури като царевица и соя фермерите обикновено оставят зърното си в складове, които не правят разлика между култури, отгледани с много химикали, и култури, отгледани с по-екологични земеделски практики. 

Земеделските производители ще споделят информация за своите практики, включително за използването на торове и за обработката на почвата, чрез мрежата на GRO. След това FBN ще използва алгоритми, които обработват данните за фермите. 

Този резултат ще помогне на купувачи като Tyson Foods и Unilever да подбират първокласно зърно и същевременно ще помогне на фермерите да спечелят повече пари и да се фокусират върху устойчивите практики.