ЕЦБ: Септември ще е ключов месец за оценка на икономиката

Централните банкери очакват през септември да имат по-добра възможност за преоценка на монетарната политика

15:59 | 20 август 2020
Обновен: 15:59 | 20 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Банкерите на Европейската централна банка изразяват несигурност на последото си заседание относно икономическите перспективи и степента, в която те трябва да продължат да прилагат монетарни стимули, съобщава Bloomberg. 

Протоколът от заседанието през юли показва, че централните банкери не са склонни да си вадят изводи от ранните сигнали за икономическо възстановяване, след като мерките за овладяване на пандемията бяха облекчени. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че мащабът и обхватът на възстановяването остават неравни и частични. 

“По време на срещата си през септември Управителният съвет ще бъде в по-добра позиция да преоцени монетарната си политика и инструментите си”, показват протоколите след заседанието. „Това би осигурило повече яснота по отношение на средносрочните перспективи за инфлацията“ и перспективите за икономическа активност.

ЕЦБ очаква

ЕЦБ очаква обновяването на икономическите си прогнози, преди да премине към по-нататъшни действия. Графика: Bloomberg 

Рязкото първоначално възстановяване накара някои служители на ЕЦБ да спекулират, че може да не се наложи банката да похарчи пълните 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара), предназначени за покупки в рамките на програмата ѝ в условията на пандемия. Според други обаче настоящият пакет ще трябва да бъде използван изцяло. 

От последното заседание на ЕЦБ насам икономическите перспективи бяха помрачени, като някои индикатори предполагат, че активността отслабва. Лейн предупреди по-рано този месец, че несигурността около коронавируса ще натежи на потребителите и компаниите за известно време. 

Броят на заразените с Covid-19 отново нараства в Европа в разгара на летния туристически сезон. Това накара някои правителства да издадат отново предупреждения за пътуванията и да затегнат изискванията по отношение на носенето на предпазни маски и ограничаване на социалните контакти. 

В същото време безработицата започва да се увеличава въпреки огромните схеми за подкрепа на заетостта в много страни. Очакванията са броят на безработните да нарасне допълнително в идните месеци, тъй като правителствата започват да оттеглят програмите си. 

В САЩ протоколът от последното заседание на Федералния резерв показа, че централните банкери са ангажирани да продължават да поддържат ултраразхлабена политиката си, докато коронавирусната криза продължава да тежи на икономиката. 

Представителите на ЕЦБ се съгласиха на последната си среща да изчакат новите прогнози през септември преди да преразгледат перспективите си.