Фед: Коронавирусът ще продължава да тежи на икономиката

Пътят на възстановяването ще зависи от ограничаването на вируса

21:43 | 19 август 2020
Обновен: 22:10 | 19 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Erin Scott/Bloomberg
Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Американските централни банкери изглежда се отказаха от по-ранната си готовност да направят прогноза за лихвите, когато се срещнаха през юли. Те отбелязаха увеличаването на потребителските разходи по време на последната си среща, но повториха мнението си, че пътят на възстановяването ще зависи от ограничаването на вируса, предава Bloomberg.  

„Продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще окаже голяма тежест върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и ще създава значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план“, става ясно от протокола от последното заседание на Фед на 28-29 юли. 

„Участниците видяха по-малко подобрение в бизнес сектора през последните месеци и отбелязаха, че техните бизнес контакти в областта продължават да отчитат изключително високи нива на несигурност и рискове“, сочи протоколът.  

Федералният резерв остави лихвените проценти непроменени и близки до нулата по време на заседанието си и продължи да купува облигации с месечен темп от около 120 милиарда долара - действия, насочени към стимулиране на икономиката.  

На пресконференция след срещата председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че пътят на икономиката е „извънредно несигурен“ и ще зависи от вируса. 

Резултатите на този фронт са смесени, тъй като инфекциите нарастват в няколко щата, а това потенциално отслабва възстановяването.