Кабинният екипаж на Lufthansa гласува в полза на колективните договори

Той гласува и за изясняване на правилата за изплащането на обезщетения

15:24 | 15 август 2020
Обновен: 16:41 | 15 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кабинният екипаж на Lufthansa гласува в полза на пакта за спестяване на 500 милиона евро. Това съобщи съюзът на стюардите (UFO) в петък вечерта, ден след като разговорите с наземния персонал се провалиха, предава Bloomberg.  

Членовете на UFO се съгласиха на два колективни договора и също така гласуваха за изясняване на правилата за държавната издръжка и изплащането на обезщетения, се казва в съобщението.  

Без споразумението 2600 позиции от кабинните екипажи на основната компания Lufthansa би трябвало да бъдат съкратени. Приблизително 22 000 стюардеси вече ще имат допълнителна работа на непълно работно време и временни обезщетения. Според UFO е постигната защита за работните места до средата на 2024 г. Обемът на икономиите е под 25 процента от разходите.

Резултатът идва, след като разговорите с работната група Ver.di се разпаднаха в четвъртък заради опита на Lufthansa да намали с 20% разходите за 24 000 служители, представлявани от съюза.  

Авиокомпанията, която е най-голямата в Европа, се опитва да съкрати флота си с поне 100 самолета, за да намали разходите и да изплати приблизително 9 милиарда евро, получени като държавна помощ.