Xiaomi отбелязва 10-годишнина: С нов флагман и с цел да стане индустриална супер сила в Китай

Компанията ще подпомага индустриалния сектор в Китай с ноу-хау, базиран на интернет решения

19:53 | 11 август 2020
Обновен: 19:53 | 11 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Xiaomi представи най-новият си флагман Android телефон и отбеляза 10-годишната на компанията в презентация, организирана от съоснователя и главен изпълнителен директор на компанията Лей Дзюн във вторник.

6.7-инчовият Mi 10 Ultra е най-новият модел 5G смартфон на пазара със задна камера със 120 пъти увеличение и със 120-ватово супер бързо зарядно. Цените на новия модел започват от 5299 юана (763 долара), като той ще се предлага от 16 август. Заедно с него Xiaomi представи и прозрачен OLED телевизор и Lamborghini Edition GoKart, затвърждавайки се като компания готова да взима смели дизайнерски решения.

„Xiaomi ще подпомага индустриалния сектор в Китай с ноу-хау, базиран на интернет решения“, заяви Лий. Той добави, че въвеждането на „умни решения“ в производството ще стимулира растежа на китайските компании.

От Xiaomi съобщиха, че са разработили напълно автоматизирана линия за сглобяване на смартфони, като са инвестирали и в 70 компании за производство на полупроводници или фирми, ориентирани към „умно производство“.

Умните заводи, които Xiaomi предвижда, биха се конкурирали с производството във Foxconn, още позната като Hon Hai Precision Industry, която по-рано също положи подобни усилия за оптимизиране на производството си.

За Lei е важно да се гарантира просперитетът на Xiaomi, тъй като „не можем да защитим позицията си в индустрията, без да продължаваме да вървим напред“.

Четвъртият по големина бранд в света за смартфони е основан от екип, включващ серийния предприемач Лей и бившия инженерингов директор на Google Лин Бин в Пекин в началото на 2010 г. Насочвайки се към интернет базирани продажби и маркетинг, Xiaomi става незабавно хит в Китай, където повечето мобилни устройства се продават от посредници или телекомуникационни оператори.

Компанията се отличи с продажбата на телефони с елегантен дизайн - обикновено обвинявана, че имитира iPhone от Apple, с най-модерен процесор и с цени по-ниски от тези на конкурентите му като Apple, Samsung Electronics и Lenovo.

В опит да разшири привлекателността си и на пазарите извън Китай, Xiaomi направи голяма крачка през 2013 г., като нае Хуго Бара, тогава вицепрезидент на Android, да ръководи усилията за навлизане на международните пазари. С негова помощ компанията предприе кампания, за да се раздели с възприемането, че имитира iPhone и инвестира повече в разработването на собствени дизайнерски и инженерни продукти.

Компанията очаква да похарчи 10 милиарда юана (1,4 милиарда долара) за изследвания и разработки през тази година, заяви Лей.