Беларус след изборите: безредици и водни оръдия срещу протестиращи, не вярват на резултатите

Според официалните данни от екзит пола Лукашенко е напът да спечели вота със 79.7%

08:19 | 10 август 2020
Обновен: 08:19 | 10 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Беларуската полиция за борба с безредиците влезе в сблъсъци с противници на президента Александър Лукашенко в неделя вечерта, използвайки сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне протестите, избухнали в следствие на спорните президенстки избори, съобщава Financial Times.

Според официалните данни от екзит пола Лукашенко е напът да спечели вота със 79.7%, докато основният му съперник Светлана Тихановская, която събра голяма тълпа на митинги в страната, се очаква да спечели едва 6,8%.

Тихановская заяви, че не се доверява на цифрите, които й дават близо 7%, допълва BBC.

"Вярвам на очите си и виждам, че мнозинството е с нас", каза тя на пресконференция в неделя вечерта.

По отношение на Лукашенко, тълпите по улиците скандират "Махай се!"

Нито едни беларуски президентски избори през този век не са били оценени от международите наблюдатели като свободни и справедливи, а при вотът в неделя резултатите бяха бързо съобщени след затваряне на изборните секции, като в същото време бяха задържани няколко екипа на Тихановская в навечерието на вота в събота.

Някои от най-големите сблъсъци в неделя вечер се състояха в столицата Минск, където огромен брой полицаи се изправиха срещу хиляди привърженици на опозицията, които излязоха на улиците, след като гласуването приключи.

Активисти съобщават, че полицията е използвала палки, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращите, като е арестуван и голям брой от тях. Протести и задържания имаше и в други градове, Брест и Витебск. Достъпът до интернет е бил прекъснат в цялата страна.

Конфронтацията по улиците на Минск до голяма степен приключи след няколко часа, като властите заявиха, че "полицията контролира ситуацията", съобщи държавната информационна агенция "Белта", цитирана от BBC.

Лукашенко управлява бившата съветска република в продължение на 26 години, печелейки си прякора „последния диктатор на Европа“ заради безмилостното потискане на всяко несъгласие в страната.

И въпреки че двама от основните му съперници бяха пратени в затвора преди изборите в неделя, а трети е в изгнание, 65-годишният президент се изправи пред неочаквано силно предизвикателство от страна на Тихановская – 37-годишна бивша учителка и съпруга на един от арестуваните.

Начинаещата като политик Тихановская получи разрешение да се кандидатира вместо мъжа си, обиколи страната, събирайки огромни митинги, както в малките, така и в големите градове. В Минск на митинг се събраха 63 хил. души, като според активисти това е най-големият подобен протест от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Тихановская изрази широко недоволство от застоялата икономика на Беларус, както и гняв срещу отказа на Лукашенко да въведе каквато и да е форма на социално дистанциране за борба с коронавируса, който той нарече „психоза“, която може да се лекува с водка или каране на трактор.

„Хората са много ядосани на Лукашенко за много неща. Някои хора заради реформата за пенсиите, някои хора заради образователната система“, казва Олга Катач, активист от Витебск. Според нея ситуацията около Covid-19 е мобилизирала политически хората, защото са разбрали, че ситуацията е опасна за тях и трябва да реагират.

Беларус, който има население от 9.5 млн. души, е регистрирал над 68 хил. случая на коронавирус. Съседна Полша с четири пъти повече население е отчела само 51 хил. случая.

На фона на нарастващата подкрепа за Тихановская в неделя Лукашенко засили натиска върху противниците  си, за които той твърди, че са подкрепени от неназовани чуждестранни "марионетки".

Миналия месец Беларус арестува 33 руски наемника с обвинение, че са работили със съпруга на Тихановская за „дестабилизиране на ситуацията“ преди изборите.

В събота беше задържан ръководителят на кампанията на Тихановская и още шестима нейни служители, докато за кратко бе задържан и друг основен съюзник - Мария Колесникова. Третата, Вероника Цепкало, избяга от страната в неделя, страхувайки се за безопасността си.

Докато гласува в неделя сутринта, Лукашенко каза на държавните медии, че ще работи за предотвратяване на избухването на „хаос или някакъв сблъсък, конфликт или гражданска война“.

„Както (руският президент Владимир) Путин ми каза онзи ден: ние сме в една и съща лодка и двамата ще се удавим, ако я разтърсят“, каза още той.

Местните активисти твърдят, че над 1300 души са арестувани от май насам заради участието им в мирни протести. Беларуските власти попречиха на Тихановская да проведе митинги в последните дни преди изборите и отмениха футболен мач, на който тя планираше да присъства, след като фенове скандираха протестни лозунги.

Двама диджеи, които пускаха „Ние искаме промени“, рок-химн на протеста от времето на разпадането на СССР, на концерт, спонсориран от държавата по-рано тази седмица, и на който привържениците на Тихановская са влезли без покана, са вкарани в затвора за 10 дни.