Глобалното производство на ток от въглища спада за първи път в историята

Наскоро бяха затворени въглищни електроцентрали с общо 21 гигавата, по-голямата част от които в Европа

15:58 | 3 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Количеството електроенергия, генерирано от въглищни електроцентрали, се свива в световен мащаб за първи път тази година. През първото полугодие централите с мощност от 18,3 гигавата бяха включени в мрежата, но реактори с над 21 гигавата бяха спрени, сочи проучване на организациите за защита на климата Global Coal Plant Trackers и Global Energy Monitor, пише Die Zeit.

Спадът се дължи главно на Европа. 8,3 гигавата бяха извадени от експлоатация, а през втората половина на годината предстоят още 6 гигавата. Планирането и изграждането на централи в Югоизточна Азия също намаляват значително - с около 70% в сравнение със средните стойности от 2015 г. Въглищните централи отделят около 40% от глобалните въглеродни емисии.

Според информацията спадът в световен мащаб настъпва въпреки новото строителство в Китай. Капацитетът там беше разширен през първата половина на тази година противно на световната тенденция. С изключение на Китай глобалният парк на електроцентрали на въглища се свива от 2018 г.

В Германия от много години не са изградени нови въглищни електроцентрали. Реакторът Datteln 4 е стартиран през 2007 г. и е пуснат в експлоатация едва тази година поради дефекти в планирането и строителството. Според решение на федералното правителство последната централа в Германия на въглища трябва да бъде изключена от мрежата най-късно до 2038 г.