Китай, Русия и Иран подкопават вота в САЩ, заяви американски експерт

Според директора на Националния център за контраразузнаване и сигурност трите страни залагат на дезинформацията, за да разделят обществото

09:58 | 25 юли 2020
Обновен: 10:19 | 25 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Китай, Русия и Иран се опитват да подкопаят изборния процес в САЩ преди вота през ноември, включително чрез опити за компроментиране на лични разговори на участници в политическите кампании и кандидати, заяви служител на американското разузнаване, цитиран от Bloomberg. 

Уилям Еванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност, посочи, че федералните служители продължават да засичат хакери, които се опитват да получат достъп до държавните и федерални мрежи.

Външните противници използват традиционните новинарски платформи, както и социалните медии, като начин да “увеличат разногласията и да подкопаят доверието в нашия демократичен процес“, твърди Еванина. 

„Коронавирусната пандемия и скорошните протести, например, продължават да служат в подкрепа на усилията на чуждо влияние и дезинформация в Америка“, добавя той.

Китай разширява усилията си да окаже внияние на политиката в САЩ, включително чрез налагането на натиск върху политически фигури, за които смята, че не отговарят на интересите му. „Пекин признава, че усилията му могат да повлияят на президентската надпревара“, отбеляза Еванина. 

Междувременно Русия продължава с опитите си да отслаби САЩ и да ограничи глобалната им роля. Според Еванина Москва продължава да разпространява дезинформация в САЩ, използвайки интернет тролове, чиято цел е да подкопаят увереността в демократичния процес. 

"Иран също търси начини да подпокопае демократичните институции и да раздели населението", смята експертът, като добавя, че Техеран се фокусира върху дезинформацията в социалните медии и разпространяването на съдържание против САЩ. 

С оставащи малко над 100 дни до изборите Еванина призова американците да гледат критично на информацията, да проверяват източниците на материалите, преди да ги публикуват в социалните си медии. 

В отговор на бележките на Еванина, лидерите на демократите в Конгреса издадоха изявление, в което заявиха, че експертът не предоставя достатъчно подробности. 

„Изявлението дава фалшиво усещане за равностойност на действията на чуждестранните противници, като изброява три държави с неравностойни намерения, мотиви и способности“, заявиха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерът на  Сената Чък Шумер, председателят на комисията по вътрешно разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф и вицепрезидентът на Комисията по разузнаване Марк Уорнър.