Младите избиратели вдъхват надежда на Байдън за победа на изборите в САЩ

Байдън води пред Тръмп с 34% при избирателите на възраст от 18 до 34 години, сочи проучване

17:35 | 4 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън. Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg
Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън. Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg

Протестите в САЩ, които бяха предизвикани заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай по време на арест, изкараха на улиците десетки хиляди млади хора. Сега либералните активисти в страната имат причина да вярват, че тази енергия може да означава повече гласове за кандидат-президента на Демократическата партия Джо Байдън, пише Bloomberg в свой анализ.

През първите две седмици на юни, когато в цялата страна се провеждаха демонстрации срещу дискриминацията на расова основа, над 293 хил. американски граждани се регистрираха да гласуват чрез Vote.org, неправителствена организация, която призовава да се гласува. Този брой хора представлява близо една трета от всички регистрирани през тази година, а 48% от тях са на възраст под 34 години.

Според социологическите проучвания голяма част от тези млади хора предпочитат Байдън пред президента Доналд Тръмп. Последното проучване на New York Times показва, че Байдън води пред Тръмп с 34% при избирателите на възраст от 18 до 34 години.

Демократите, които все още страдат от загубата на Хилъри Клинтън с минимален брой гласове в щати като Уисконсин и Пенсилвания през 2016 г., търсят начини да привличат нови избиратели, които биха били от ключово значение при подобни оспорвани изборни битки. Тръмп изостава от Байдън и в национален мащаб, но за да спечели, Демократическата партия ще трябва да се възползва от тази подкрепа и да накара  младите хора да гласуват.

Очакванията за броя на младите хора, които ще гласуват, не се сбъднаха на последните два президентски вота. Но младите американски граждани на възраст между 18 и 24 години са по-силно политически ангажирани спрямо преди, показва изследване на Центъра за информация и проучвания към университета Tufts. 50% от анкетираните споделят, че се стремят да убедят своите връстници също да гласуват. А участието на младите хора във всяка една категория като дарения за кампания или участие в протест или демонстрация се увеличава.

А младите избиратели стават все по-обвързани с идеите на Демократическата партия. Проблеми, които засягат пряко тях и връстниците им, водят до по-голяма политическа ангажираност. Сред тези проблеми са честите престрелки в училищата, насилието над млади чернокожи и някои аспекти на икономиката.

18-годишната Савана Арнет споделя, че е присъствала на протестите срещу расовата дискриминация в родния си град Луисвил. Тя казва, че очаква с нетърпение президентските избори, за да гласува. Младата активистка обяснява, че на вътрешните избори за кандидат-президент на Демократическата партия е подкрепяла Бърни Сандърс, но действията на Тръмп по отношение на расовата справедливост и правата на хората с различна сексуална ориентация са я накарали отново да се ангажира с Демократическата партия.

„Искаме силно промяна. Жалко е, че Бърни Сандърс се отказа от президентската надпревара, но смятам, че Байдън е следващият ни най-добър избор, въпреки че не е перфектният кандидат. Най-важното е Тръмп да не бъде повече президент“, коментира тя.