Cirque du Soleil поиска защита от фалит в опит да спаси цирковия си бизнес

Компанията ще освободи близо 3500 служители, които са били в неплатен отпуск от март

14:14 | 30 юни 2020
Обновен: 14:17 | 30 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: JENNIFER S. ALTMAN/Bloomberg
Снимка: JENNIFER S. ALTMAN/Bloomberg

Cirque du Soleil Entertainment Group подаде искане за защита от фалит в Канада в опит да спаси цирковия си бизнес, който беше спрян заради пандемията, пише Investor.bg, като се позовава на Wall Street Journal.

Компанията обяви, че ще съкрати близо 3500 служители, които са били в неплатен отпуск от март, като ще остави основния екип от 213 души. Фирмата иска да преструктурира бизнеса си и да се справи благодарение на държавна подкрепа и с по-малко дългове.

Базираната в Монреал Cirque du Soleil беше принудена да отмени 44 представления по света тази година заради разпространението на Covid-19, което доведе до спиране на приходите ѝ. Понастоящем компанията има едно представление в Китай и се надява да успее да поднови работа и в Мексико през юли, обяви главният изпълнителен директор Даниел Ламар.

„Голям шок е, но сме оптимисти, че в бъдеще, когато нормалността се върне, хората ще бъдат много, много нетърпеливи да гледат представления на живо“, коментира той.

Докато спектакли като The Beatles Love, Michael Jackson One и Blue Man Group са спрени незнайно докога, през март организацията беше принудена да отложи плащанията по своя близо 1,5 млрд. долара неизплатен дълг, малко след като нае инвестиционната банка Greenhill & Co. да преструктурира баланса ѝ.