Uber ще си сътрудничи с агенции за обществен транспорт в САЩ

Целта на компанията е притежаването на личен автомобил да се превърне в практика от миналото

18:08 | 17 юни 2020
Обновен: 21:53 | 17 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската компания за споделени пътувания Uber ще направи технологията, която поддържа бизнеса ѝ за споделени пътувания, достъпна и за други. Според плана първоначално Uber ще продава софтуера си на агенции за обществен транспорт, съобщава Bloomberg.

Доставчиците на транспортни услуги в окръг Марин в щата Калифорния са първите клиенти, които ще закупят достъп до софтуера на Uber в сделка, която компанията обяви в сряда. Споразумението представлява потенциално нов поток на приходи за Uber в момент, когато компанията може да ги използва.

“Това не е еднократно действие. Става дума за нов продукт и нов бизнес“, коментира Дейвид Райч, директор на Uber Transit. По думите му Uber планира да си партнира и с други транспортни агенции в бъдеще. „Целта е заедно да направим притежаването на личен автомобил практика от миналото“, заяви той.

Програмата, която се нарича Marin Connect, ще захранва логистиката за едва четири микробуса с достъп за инвалиди, когато стартира от 1-ви юли. Поради сътрудничеството с Marin Transit и местните власти разписанието на обществения транспорт и наличните отстъпки ще бъдат достъпни на приложението на Uber за потребителите в окръга.

„Сделката, която е за период от две години, е на стойност 80 хил. долара“, обяснява Нанси Уелън, генерален мениджър на Marin Transit.

Uber имаше трудна година след първичното си публично предлагане от миналата пролет. С малки изключения, акциите на Uber се търгуваха постоянно под цената на IPO-тo от 2019 г. Доверието на инвеститорите в компанията се влоши допълнително, след като пандемията удари бизнеса със споделени пътувания на Uber заради въведените впоследствие ограничителни мерки срещу коронавируса.