Оптимизмът на туристическия сектор може да се окаже подранил

За момента туристите от двете страни на Атлантическия океан предпочитат ваканциите в близост до дома

13:35 | 30 май 2020
Снимка: Sean Gallup
Снимка: Sean Gallup

Оптимизмът, че хората по целия свят ще имат желание да пътуват, след като ограниченията срещу коронавируса започнат да се разхлабват, доведе до поскъпване на акциите на авиокомпаниите и туроператорите през тази седмица. Този оптимизъм обаче може да се окаже преувеличен, пише Андреа Фелстед за Bloomberg. 

Продължаващите тревоги, свързани с безопасността за здравето и несигурността за това кои страни ще отворят окончателно границите си карат много хора от двете страни на Атлантическия океан да изберат ваканция близо до дома това лято.

Потребителите също така могат да предпочетат опциите за отдаване на места под наем на Airbnb пред варианта да отседнат в хотел, където има по-голям шанс да се натъкнат на много хора във фоайето, в асансьора или в ресторанта. В глобален мащаб новите резервации на платформите Airbnb и Vrbo на Expedia Group отчитат над двоен ръст от 916 хиляди през седмицата, приключваща на 5-ти април, до над 2 милиона за седмицата до 18-ти май, сочат данни на AirDNA.

Въпреки че споделянето на имоти на Airbnb претърпя тежък удар заради пандемията, компанията посочва, че вътрешните резервации нарастват стабилно в Китай, Нидерландия и Дания през април, като са се увеличили значително и в Германия през май. Според главния изпълнителен директор на компанията Браян Чески 30-процентен дял от новите резервации на потребители са за места в радиус от максимум около 80 км от собствените им домове, като преди пандемията делът им е бил от 13%.

Зоните, до които туристите могат да шофират, и класическите ваканционни дестинации - като планини, езера и плажове, също отчитат устойчив интерес.

Графика: Bloomberg

В условията на коронавирусна криза сайтовете за отдаване на имоти под наем имат предимство, включително защото по-голяма част от имотите им са в по-слабо населени райони, докато повечето хотелски вериги имат засилено присъствие в градовете. Един от потенциалните им недостатъци в ситуацията обаче е, че хората искат да са сигурни в доброто почистване и деинфекцията на мястото, на което ще почиват. Хотелски групи като Accor, Marriott, Hilton и InterContinental вече представиха строги хигиенни стандарти. Airbnb отговори със собствени насоки, разработени съвместно с американски експерт.

Някои хора предпочитат да използват каравани за ваканциите си, като търсенето на подвижни домове отчете увеличение в САЩ.

Графика: Bloomberg

Въпреки че увеличеното търсене на възможности за почивка е добър сигнал, няма вероятност средствата, които хората обикновено харчат за ваканции, да бъдат изцяло възстановени. Коронавирусната пандемия доведе до загуба на работни места и рязък икономически удар, които ще дадат своето отражение.

Ефектът на кризата ще бъде още по-суров, ако туристическите атракции не могат да отворят или хората продължат да изпитват тревоги по отношение на посещението на барове и ресторанти въпреки въведените мерки за социална дистанция.