Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските хотели са готови за летния сезон при спазването на стриктни стандарти

Проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна, Бизнес старт, 29.04.2020

10:50 | 29 април 2020

Бизнесът и хотелските вериги у нас са готови и чакат да отпаднат ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, за да започнат работа. Този сезон ще говорим за т.нар. ДДС туризъм - достъпност, дистанция и сигурност. Това каза проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Той коментира, че хотелите на Българското Черноморие се подготвят да възобновят дейност при специални правила, които включват осигуряването на сигурност за туристите, спазването на определени хигиенни условия и правила за социална дистанция.

По думите му Европейският съюз е закъснял в тази посока и чака общ протокол. "Но големите хотелски вериги вече са разработили стандарти и партньорите им ги изпълняват", допълни той.

"Пример за такъв стандарт е обособяване на зони на рецепцията, за да няма струпвания. Португалия, например, е разработила доброволно такива стандарти. Така показват, че дестинацията е сигурна. В това направление закъсняваме малко и трябва да побързаме".

Според него в кризисната обстановка най-оптимистичното за Черноморието е, че засега няма масово анулиране на резервации. "Планираните в хотелите абитуриентски балове не са отменени, а са отложени", коментира Маринов. 

"Ако спирачката бъде отпусната от страна на политиците, туристите ще дойдат. Вътрешният пазар ще бъде основният, на който ще разчитаме.

Гостът обясни, че всяка година близо 25% от туристическия поток към Българското Черноморие е от българи.

"А сега когато има повече свободни места в хотелите, те ще бъдат още по-привлекателни за българските туристи", смята той.

Според него се очаква голяма активност в България от страна на румънските туристи.

 Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.