ЕК въвежда система за краткосрочна заетост

Заетостта на непълен работен ден спасява служителите от уволнение и намалява до минимум ефекта от рецесията

17:06 | 1 април 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви европейски план за краткосочна заетост. Той носи наименованието "Sure", State-supported short-time work (краткосрочна заетост с държавна подкрепа), за преодоляване на негативните ефекти за бизнеса, породени от коронавируса, пише Der Spiegel.

Инициативата следва да е от полза за Италия, Испания и всички други страни от Европейския съюз (ЕС), особено засегнати от коронавируса, съобщи Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Заетостта на непълен работен ден спасява служителите от уволнение и намалява до минимум ефекта от рецесията.

"Компаниите плащат заплати на служителите си, дори и да не печелят пари в момента. Сега Европа им помага с нова инициатива", посочи фон дер Лайен. През тази седмица Комисията ще представи новия инструмент, който трябва да бъде обезпечен с гаранция от всички държави-членки.

В условията на криза компаниите се нуждаят от подкрепа, все пак те искат да задържат своите специалисти. „Концепцията за краткосрочна заетост пасва идеално на това намерение“, подчерта председателят на ЕК, допълвайки, че това е поука от икономическата и финансовата криза през 2008 г.

По данни на проучване, направено от германската фондация „Ханс Бьоклер“ в рамките на 15 европейски държави, Ирландия, Дания, Холандия и Норвегия изплащат обезщетения за краткосрочна заетост, които компенсират до 100% от загубеното възнаграждение. Във Франция, Швеция, Австрия, Великобритания, Италия и Швейцария обезщетенията до 80 или повече процента. В Испания, Белгия и Франция се покриват 70% от загубените възнаграждения.

Сравнявайки данните от различните страни, фондация „Ханс Бьоклер“ изисква увеличаване на стойността на обезщетенията за краткосрочна заетост в Германия до поне 80%, с увеличение до 90% за служителите в сектора с ниски заплати.