Китайската икономика ще забави темпа си на растеж до нивата от 1976 г.

Влиянието на коронавируса в световен мащаб нанася тежки удари върху втората по големина икономика

15:17 | 18 март 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай ще регистрира най-слабия си икономически растеж през тази година за последните повече от 40 години, прогнозират икономисти. Те понижиха драстично своите прогнози за китайската икономика след силен спад на активността през първите два месеца на тази година, съобщава Bloomberg.

Икономиката ще отчете ръст от 3.4%, сочат средните оценки от общо 12 прогнози. Това е най-слабият растеж от 1976 г. насам. Това е последната година от Великата пролетарска културна революция, която разтърси икономиката на страната. През същата година умира и дългогодишния лидер на Китай Мао Дзедун.

Публикуваните в понеделник данни показват спад на производството, продажбите на дребно, инвестициите през януари и февруари, като всички категории достигат исторически дъна. Коронавирусът и мерките за ограничаването на неговото разпространение прекратиха икономическата активност през почти целия февруари, а сега прогнозите изглеждат още по-мрачни, тъй като много други страни следват примера на Китай със строги мерки и затварянето на граници.

Поне 12 банки и анализатори са понижили прогнозите си след публикуването на данните. Осреднената оценка от тези прогнози показва, че икономиката на азиатската страна ще се свие с 6% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2019 г. Подобен спад не е отчитан, откакто се правят съпоставими данни от 1990 г.

Потенциално възстановяване на икономиката по-късно през тази година ще зависи от възобновяването на работната сила и мерките в подкрепа на икономиката, обясняват икономисти. Но този процес може да бъде възпрепятстван заради разпространението на коронавируса в световен мащаб, тъй като глобалните вериги на доставки могат да бъдат нарушени и външното търсене може да се свие.