Коронавирусът потапя в криза туристическия бизнес и милиони служители

Пандемията се оформя като най-голямото изпитание, с което се е сблъсквала съвременната туристическа индустрия

07:43 | 18 март 2020
Обновен: 10:26 | 7 юни 2020
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Пандемията от коронавирус по ужасяващ начин спря пътуванията в световен мащаб, тотално блокирайки бизнеса на туристическите компании и принуждавайки ги да свият разходите, пише в свой анализ The Wall Street Journal. Това е най-голямото изпитание, с което се е сблъсквала съвременната туристическа индустрия някога.

В дългосрочен план кризата може трайно да промени отношението към пътуванията, което фундаментално ще се отрази на хотелите, авиокомпаниите, круизните компании и по-малките компании, работещи в сектора.

Нито една част от индустрията, пазара или който да било регион не е пощаден. Само в САЩ стотици хотели се подготвят да бъдат затворени тази седмица, няма да се движат и круизните кораби.

Във вторник Marriott International, най-голямата хотелска компания в света с близо 1.4 млн. стаи, заяви, че изпраща в отпуск десетки хиляди служители.

United Airlines заземява половината от самолетите си, като очакванията са тези, които продължат да летят да са запълнени с едва една четвърт от местата. Някои компании, включително Hilton Worldwide Holdings, се отказаха от насоките си за печалбите, тъй като блокирането на работата на сектора прави невъзможно прогнозирането.

На среща с президента Тръмп във вторник представители на хотелиерската и туристическата индустрия поискаха финансова помощ, която ще включва директни парични плащания за общо 250 милиарда долара. Американските въздушни превозвачи също преговарят с администрацията на Тръмп, за да си осигурят допълнителни 50 милиарда долара помощ.

Американската асоциация за пътуване прогнозира във вторник, че общите разходи за пътуване в САЩ, включително за транспорт, настаняване, търговия на дребно, атракции и ресторанти, ще намалеят с 355 млрд. долара за годината и че 4.6 милиона работни места в САЩ ще бъдат загубени.Това ще увеличи безработицата в страната от 3.5% до 6.3%, сочат изчисления на асоциацията.

Авиокомпаниите заземиха самолети веднага след терористичните атаки на 11 септември 2002 г., но бизнесът на хотелите, ресторантите и баровете се възстанови, както и този на самите самолетни компании в рамките на няколко месеца. Дори тогава тези, които се страхува да летят го правеха, макар и на по-кратки разстояния.

През периода на финансовата криза през 2008 и 2009 г. компаниите намалиха бизнес пътуванията, а семействата ограничиха бюджетите си за ваканция, но все пак по-заможните можеха да се наслаждават на по-ниски цени в луксозните курорти и много семейства продължаваха да намират начин да отидат на почивка.

Настоящата извънредна ситуация обаче създава редица пречки, които не могат да бъдат преодоляни с по-ниски цени или по-добър маркетинг заради наложените от правителствата забрани за пътуване.

Индустрията за пътувания е един от най-големите световни бизнеси. Чуждестранни и вътрешни пътници миналата година са похарчили 1.1 трилиона долара само в САЩ, което пряко е подкрепило девет милиона работни места. Близо 3% от БВП в САЩ се дължат на пътуванията и туризма, заявиха от браншовата асоциация.

Бизнесът непрекъснато се разраства от години, а приходите от данъци в САЩ от сектора се увеличиха с над 50% през последното десетилетие до 180 милиарда долара миналата година.

American Airlines Group., най-големият световен превозвач, ще лети до само две дестинации за дълги разстояния - Токио и Лондон. Ръководителите на British Airways, Korean Air и други големи авиокомпании заявиха, че са в битка за оцеляване. Много по-малки превозвачи не се очаква да оцелеят.

Разпространението на новия коронавирус освен това доведе и до спиране на круизна индустрия в САЩ. Четирите най-големи круизни линии в света обявиха миналата седмица, че спират плаванията за един месец, оставяйки повече от 200 кораба по бреговете. Лас Вегас пък затваря всичките си казина.

На китайската територия в Макао, най-големият център за хазарт в света, правителството затвори казината за две седмици през февруари в отговор на вируса. Приходите от хазарт там паднаха с 88% в сравнение с февруари 2019 г.