ЕЦБ с амбициозен план – решава за промяна в целта за инфлацията до лятото

Ускореният график на работа на управителя на ЕЦБ напомня стила й на управление в Международния валутен фонд

11:02 | 11 февруари 2020
Сградата на Европейската централна банка. Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Сградата на Европейската централна банка. Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Европейската централна банка си е поставила амбициозна цел по отношение на стратегическия преглед на дейността си, като решение дали да промени целта си за инфлацията може да бъде взето до лятото, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници.

Според информацията на медията се работи при ускорен график под ръководството на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която вече направи 100 дни на поста.

Агресивното начало на първия преглед на дейността на ЕЦБ от 2003 г. насам идва на фона на опасенията на някои централни банкери относно доверието в институцията. Въпреки годините на противоречиви мерки като отрицателни лихвени проценти и покупки на облигации, досега централната банка не е успяла да възстанови ръста на цените до целта от малко под 2%.

Оценката на дейността на ЕЦБ се извършва от осем проучвателни екипа, които обхващат теми, вариращи от основната тема за инфлацията до съвременни предизвикателства като изменението на климата и търговията.

Предложения за промяна на текущата цел за инфлация могат да бъдат направени на заседанието на ЕЦБ през юни, а решение може да бъде взето през юли, коментира източника на Bloomberg.

За прегледа като цяло Лагард посочи, че резултатите могат да бъдат разкрити около края на годината. Ускореният график на работа на управителя на ЕЦБ напомня стила й на управление в Международния валутен фонд. Лагард държи на кратките презентации и е против използването на телефони по време на срещите.

С прегледа на дейността на централната банка Кристин Лагарад има още една цел - да сплоти колегите си около общо желание: а именно да се гарантира, че ЕЦБ изпълнява основния си мандат за ценова стабилност. Има обаче и теми, по които от сега се знае, че предизвикват различни мнения. Някои централни банкери вече се противопоставиха на призивите за изкупуване на облигации, за да се облагодетелстват т.нар. зелени емитенти.