Рядка половин доларова монета от 1838 г. може да достигне цена от половин милион долара

Тя е една от деветте подобни, които все още съществуват

18:03 | 6 ноември 2019
Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg
Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Изключително рядка половин доларова монета може да достигне цена от 500 хил. долара по време на зимното изложение Whitman Baltimore в конгресния център в Балтимор, което ще се проведе на 14 ноември, пише The Wall Street Journal.

Известна като половин доларовата монета с изобразен бюст, монетата е една от деветте, които все още съществуват, съобщава нумизматичната аукционна къща Stack's Bowers Galleries. Не повече от 20 монети са били изработени като първи тираж от половин долар в Монетния двор в Ню Орлиънс веднага след неговото откриване през март 1838 г.

Според Stack's Bowers Galleries Монетният двор в Ню Орлиънс е създаден за производството на монети с различен номинал по онова време, но основният му фокус е била монетата от 50 цента. Тя е била използвана за конвертиране на латиноамериканските сребърни монети във валутата на САЩ.

Въпреки това през същата година разпространението на жълта треска в района, както и техническите проблеми, водят до ограничено производство на монетата. В резултат на това изсеченото малко количество от половин доларовите монети от 1838 г. се превръща в обект на търсене от колекционери и ентусиасти.

Монетите от 50 цента тежат 13.36 грама и са с диаметър 30 мм. Те са изработени от 90% сребро и 10% мед, а повърхността им е силно отразяваща.

Монетата, която е предназначена за продажба, е известна под името "екземплярът Cox", като тя някога е била част от колекцията на полковник Грийн, синът на опозорената "Вещица от Wall Street" Хети Грийн, съобщава аукционната къща.

Семейство Грийн предава монетата в ръцете на няколко видни колекционери, като сега за първи път от 1980 г. тя излиза на пазара.

„Това е една от онези монети, които всеки сериозен колекционер мечтае да притежава“, заяви в изявление Брайън Кендрела, президент на Stack's Bowers Galleries.

"Изглежда, че съдбата на монетата е била да бъде колекционерска още от момента на изработването си", коментира той.