Германците отделят повече средства за пушене

Сред причините за това са и повишаването на цените

15:22 | 22 септември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Тютюневата промишленост в Германия продължава да процъфтява. През първата половина на 2019 г. продажбите на цигари възлизаха на около 11,4 млрд. евро - с 5% повече в сравнение с предходната година. Причина за това са и повишените цени, заявиха от Германската асоциация за цигари, съобщава германската медия Der Spiegel.

Специализираното изложение Intertabac, което се счита за най-голямото индустриално събитие в света, започва този петък в Дортмунд. Очакват се около 12 500 посетители, 640 изложители от 57 държави да предложат своите продукти и услуги. Intertabac е браншови панаир, където не се допускат частни лица.

Основна тема е тенденцията към електронните цигари, които се считат за по-малко опасна за здравето алтернатива на тютюна - те не горят, а вместо това разчитат на изпаряване или нагряване, чрез което се отделят по-малко замърсители. Лекарите все още възприемат алтернативата критично, тъй като и техните последици не са били наблюдавани и проучени цялостно. Индия, например, издаде пълна забрана за електронни цигари.

Повече продукция за германския пазар

Количеството цигари, произведени за германския пазар, нарасна само с процент до около 37,8 млрд. бройки. Но това не се дължи на по-голямото търсене. По-скоро индустрията приписва това на поскъпналото производство от 20-ти май насам. Оттогава всички пакети трябва да бъдат отпечатани с код, за да може да се следи отблизо маршрутът им на доставка и да не се позволява проникването им на черния пазар.