Прокуратурата в Чехия се отказа от обвинението срещу премиера за злоупотреба

Андрей Бабиш бе обвиняем за незаконното усвояване на 2 млн. евро от дните преди да стане министър-председател

13:04 | 2 септември 2019
Държавното обвинение е напът да признае Андрей Бабис за невинен. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Държавното обвинение е напът да признае Андрей Бабис за невинен. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Прокуратурата в Чехия е готова да оттегли обвиненията си срещу действащия министър-председател на страната Андрей Бабиш за незаконно усвояване на европейски субсидии, след като ангажираният прокурор е решил, че няма достатъчно доказателства, за да се стигне до съдебно дело, предаде Ройтерс, позовавайки се на местния вестник Denik N.

Лидерът на популистката партия ANO беше заподозрян в неправомерното усвояване на 2 млн. евро европейски средства в полза на компанията си за производство на химикали, земеделска медицина и медийна група Agrofert.

Говорител на прокуратурата в Прага потвърди, че продължилото четири години разследване ще бъде прекратено с решението, че „прокурорът променя първоначалното си мнение по случая“. От държавното обвинение не изнесоха допълнителна информация, като само потвърдиха, че ще бъде спазена процедурата и по-висшестоящ прокурор ще провери, дали прекратяването на разследването е законосъобразно.

Бабиш отказва да коментира случая, като само потвърждава думите си при стартиралото разследване, че „подозира политическа намеса в стартиралото следствие“.

През 2017 г. семейството на чешкия премиер бе обвинено за манипулация при обявяването на собствеността върху Agrofert, за да може компанията да отговори на изискванията за европейско финансиране. Същата година от Европейския съюз е наложен одит, при който са установени нередности при прехвърлянето на Agrofert от Андрей Бабиш на трети лица.

Ако все пак делото бъде възродено и се стигне до наказателно решение в ущърб на министъра, тогава Agrofert ще трябва да върне въпросната сума от субсидиите и ще получи забрана да участва в бъдещи форми на финансово подпомагане от съюза.