Правителството в Чехия е пред разпад

Спорът за номинацията за министър на културата може да доведе до политическа криза

14:34 | 17 август 2019
Обновен: 14:36 | 17 август 2019
Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg
Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш може да доведе правителството си до разпад. В основата на риска от политическа кризa в страната е предложението за нов министър на културата, пише Bloomberg.

Бабиш преди не се е противопоставял на номинацията за министър на културата от коалиционния му партньор в лицето на социалдемократите. Изненадващо премиерът коментира пред местната TV Prima, че няма да бъде в правителство, в което коалиционният му партньор е избрал министъра на културата. Рязката смяна на позицията на чешкия министър-председател показва, че той застава зад президента Милош Земан.

Земан отказва да приеме предложението на социалдемократите. Президентът на Чехия има сходни позиции с тези на Бабиш по отношение на бежанците и традиционните партии.

Управляващата коалиция изпитва трудности от юни, когато опозицията в страната организира най-големите протести от падането на комунистическия режим през 1989 г.

Проблемите пред Бабиш

Бабиш е в затруднено положение, тъй като има вероятност да му бъдат повдигнати обвинения за измама, свързана с използването на европейските фондове. Също така има и обвинения за конфликт на интереси, тъй като неговите решения в повечето случаи облагодетелстват бизнес империята му. Той отрича да е нарушил закона.

В телевизионно интервю в петък вечерта Бабиш заяви, че си е променил мнението за номинацията на министър на културата заради последните коментари на кандидата за поста Михал Шмарда. Според президента Шмарда не е достатъчно квалифициран за поста.

Министър-председателят Бабиш ще се срещне с лидера на социалдемократите Ян Хамачек в понеделник, а на следващия ден ще се срещне с президента Земан. Социалдемократическата партия обяви, че няма да оттегли кандидатурата си за министерския пост. Ако предложението им бъде отхвърлено, те ще напуснат правителството, посочват от партията.