Инвеститорските нагласи в еврозоната се влошават неочаквано през август

Проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix предупреждава за неизбежна рецесия в Германия

16:40 | 5 август 2019
Охранител пред Централната банка на Малта. Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News
Охранител пред Централната банка на Малта. Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Нагласите на инвеститори и анализатори за икономическото развитие в еврозоната се влошиха изненадващо рязко през август до близо 5-годишно дъно, става ясно от резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. Същевременно тя предупреди за „неизбежна рецесия" в Германия.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 930 инвеститори в еврозоната, проведено между 1-ви и 3-ти август, се понижи до -13,7 пункта от -5,8 пункта през юли - далеч под очакванията за индекс на ниво от -7,7 пункта. Това представлява силно влошаване на инвеститорското доверие за трети пореден месец и негово най-ниско ниво от октомври 2014-а година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи рязко от 1,8 до -7,3 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от януари 2015-а година, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши до -20,0 от -13,0 пункта, отчитайки най-ниско ниво от август 2012-а година, когато дълговата криза в еврозоната беше в разгара си.

„С наближаването на края на управлението на Марио Драги икономическите очаквания отново достигнаха точката, в която шефът на ЕЦБ се почувства длъжен да произнесе речта си през 2012-а година,  че банката ще направи „всички необходимо, за да спаси еврото", коментира директорът на Sentix Патрик Хъси. През юли 2012 г. президентът на ЕЦБ Марио Драги се ангажира централната банка да "предприеме всички необходими мерки", за да съхрани еврото. Тъкмо това обещание предотврати до голяма степен опасността от разпадане на единния валутен блок.

Вижте повече на Investor.bg.