Социалистите в Испания - с най-голяма подкрепа на европейските избори

Партията на премиера Педро Санчес вероятно ще получи 17 от 54-те испански места в ЕП

13:50 | 19 май 2019
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Социалистическата партия в Испания ще спечели 29% подкрепа на изборите за Европейски парламент на 26 май, измествайки консервативната Народна пария като испанската група с най-много представители в Европейския парламент, предава Bloomberg, позовавайки се на изследване на 40dB, публикувано от вестник El Pais в събота.

Партията на премиера Педро Санчес ще спечели 17 от 54-те испански места в ЕП, следвана от Народната партия с 11 места и 19% подкрепа. Това би променило ситуацията в европейската институция за Испания след последните избори през 2014 г., когато консервативната група спечели 16 места, а социалистите - 14.

Очакванията са либералите от "Суидаданос" да останат трети на вота с 16-процентна подкрепа, следвани от антисистемната "Унидас Подемос" с между 8 и 9 места и 15% подкрепа.

Според проучването националистите от "Вокс" ще получат около 8,4% подкрепа и така ще спечелят 4 или 5 места в ЕП. Партийното обединение, включващо "Каталунската републиканска левица", чийто независим лидер Ориол Жункерас беше задържан за провеждането на нелегален референдум за отделянето на Каталуния от Испания, се очаква да спечели 3 места и 5,5,% подкрепа.

Друга каталунска сепаратистка група "Джуни", чиито членове включват и бившия регионален президент Карлес Пучдемон, ще получи едно място и 2,5% от гласовете, сочат данни от скорошно изследване на нагласите на испанците само няколко дни преди евровота.