АЦБ не премина към увеличение на лихвените проценти въпреки икономическия растеж

Банкерите запазиха водещата лихва на ниво от 0,75%

16:17 | 2 май 2019
Обновен: 20:40 | 4 юни 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) даде сигнал, че не бърза да увеличава лихвените проценти, независимо от по-силния икономически растеж. За момента ръководството на АЦБ изглежда единно в позицията си, че има нужда разходите по заеми да останат без промяна.

В поредица от оптимистични прогнози гуверньорът Марк Карни и неговите колеги преразгледаха в посока нагоре очакванията си за растежа, като според тях безработицата ще намалее още, а икономиката ще генерира повече излишно търсене, отколкото се смяташе по-рано, съобщава Bloomberg.

Въпреки това ръководството на банката намали прогнозата си за ускоряване на инфлацията. Без промяна обаче останаха очакванията за следващите две години. Изменението за тази година се дължи основно на по-ниските цени на енергията и поскъпването на паунда, а не на различна оценка за вътрешната инфлация.

„Остават смесени сигнали от индикаторите на вътрешно генерираната инфлация и цената на изчакването на още информация е относително ниска“, се казва в протокола от срещата на банкерите. В същото време „продължаващото затягане на паричната политика в рамките на прогнозния период – с постепенен темп и при ограничен обхват, би било подходящо“, става ясно от документите.

Банкерите гласуваха единодушно с 9:0 за запазване на водещата лихва на ниво от 0,75%, като без промяна остава и програмата за покупка на активи на банката.

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.