Заместникът на Милър срещу Джошуа отблъсква спонсорите

Анди Руиз не е най-познатото име в света на бокса

11:30 | 1 май 2019
Антъни Джошуа и Анди Руиз Снимка: Boxing Tribe UK
Антъни Джошуа и Анди Руиз Снимка: Boxing Tribe UK

Дългоочакваният дебют на американска почва за Антъни Джошуа (AJ) е напът да се превърне в неочакван провал, след като никой не иска да замести Джарел Милър в толкова кратък срок. Различни източници твърдят, че новият опонент на AJ ще бъде Анди „Унищожителя“ Руиз.

29-годишният американец притежава добра статистика от 32 победи и само 1 загуба, но името му е свързване основно с наднорменото тегло. Промоутърът на Кубрат Пулев - Боб Аръм от Top Rank, дори го нарича „лоена топка с бързи ръце“.

Името на Руиз се чу за пръв път през 2016 г, когато се срещна с Джоузеф Паркър в Австралия в спор за овакантената титла на WBO в тежка категория. Въпреки загубата по точки, това се счита за най-силния мач на американеца, тъй като той показа силна брадичка и добра игра на контраатака. Но нищо от това не помага за широкото разпространение на мача, въпреки че е предложен на pay-per-view в над 100 страни.

Последният опонент на „Унищожителя“ е срещу Александър Димитренко, но вместо да се проведе в традиционна обстановка в боксова зала, битката е на импровизиран ринг в Dignity Health Sports Park в Карсън, Калифорния. Мястото е съставено от кортове за тенис, които побират едва няколко хиляди души и отгоре на всичко се играе посред бял ден.

Мачът на Антъни Джошуа на 1 юни ще бъде в митичната Madison Square Garden в Ню Йорк, чийто капацитет е за близо 21 000 зрители. Телевизионните права са почти разпродадени, като се очаква милиони да станат свидетели на двубоя в своите домове. Но с оглед новия опонент, надали предварителните очаквания ще се оправдаят. Прогнозира се дори отлив на спонсори, тъй като настроенията в боксовия свят се въртят единствено около имената на Джарел Милър, Дионтей Уайлдър, Тайсън Фюри, Дилиан Уайт и Олександър Усик. Дори българинът Кубрат Пулев не е толкова интересен за големите спонсори, независимо от качествата и надеждите му за световна титла. Ключовото е, че никой не би искал да се изправи срещу Джошуа без да има нужното време за подготовка. А един месец е прекалено малко.

Експертните оценки са, че все пак Анди Руиз е добър спасителен пояс за формата на AJ. Но по-важното е, че цялата организация на гала вечерта няма да пропадне и хората ще имат възможност да разширят мирогледа си върху бокса в тежка категория.