Преговорите между САЩ и Китай навлизат във финална фаза

Американският президент ще разговаря с китайския вицепремиер в четвъртък

17:51 | 4 април 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с китайския вицепремиер Лиу Хъ в Белия дом в четвъртък на фона на нарастващите спекулации, че търговските преговори между двете най-големи икономики в света навлизат във финална фаза, съобщава Bloomberg.

Проектоспоразумение между САЩ и Китай ще сложи края на продължилата близо година търговска война между тях и ще даде срок на Пекин до 2025 г. да изпълни ангажиментите си за внос на повече американски стоки и позволение на компаниите от САЩ да притежават изцяло собствени дружества в азиатската страна, сочи информация на трима запознати източници.

„И двете страни искат споразумение, но търсят и сигурност, че сделката ще бъде най-правилната според очакванията на местното население“, посочи Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в JPMorgan Asset Management в Хонг Конг.

Първоначалният краен срок за постигане на споразумение между Вашингтон и Пекин беше началото на март, като сделката трябваше да бъде финализирана по време на среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

По-късно стана ясно, че разговорите между двамата лидери се отлагат за края на април. Според запознати източници датата на срещата между Тръмп и Си може да стане ясна още днес.