До края на 2019 г.: Автомобилите на Tesla - напълно автономни

Не е ясно обаче кога регулаторните органи биха позволили масовото използване на технологията

18:40 | 21 февруари 2019
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Автомобилите на Tesla ще станат напълно автономни до края 2019 г., стига регулаторните органи да го позволят, посочи главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитиран от CNN.

Много от електрическите коли на американския производител вече имат опцията „автопилот“, която им позволява самоуправление, автоматично спиране и възможност да се движат сами в правилната пътна лента.

Наскоро обаче Мъск обяви, че технологията ще има много повече възможности от настоящите.

„Автомобилът вече ще може да ви намери на паркинга, да ви вземе и да ви закара до желаната дестинация без вашата намеса“, посочи предприемачът. „Бих казал, че съм наистина сигурен в това“, добави той.

Главният изпълнителен директор на компанията отбеляза, че дори след въвеждането на новите функции, използването на „автопилот“ все пак ще трябва да бъде следено от шофьора и ще се изисква неговата намеса в случай на възникнал проблем. Според него обаче тези ограничения също ще отпаднат скоро.

„Смятаме ли за безопасно някой да заспи в автомобила си и да се събуди на желаната дестинация? Вероятно ще бъде към края на следващата година“, посочи Мъск.

Все още обаче не е ясно кога регулаторните органи биха позволили масовото използване на подобна технология по пътищата.

"Това е променлива, върху която имаме ограничен контрол", коментира Мъск.