Лагард: Лидерите трябва да поправят счупения икономически модел

Световните лидери трябва да определят глобалните търговски системи, вместо да се опитват да ги разрушат

16:18 | 10 октомври 2018
 Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

"Трябва да работим заедно, за да премахнем ескалацията и да разрешим настоящите търговски спорове", каза Кристин Лагард днес на годишната среща на МВФ и Световната банка в Индонезия, на остров Бали, съобщава AFP.

"Трябва да се хванем за ръце, за да оправим сегашната търговска система, а не да я унищожаваме", добави тя. 

Около 32 000 членове на световния финансов елит се намират на индонезийския остров за почивка Бали в продължение на седмица за дискусии, които са наложени от последствията от търговската политика на Америка, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп е наложил мита или заплашва с налагането им върху стоки на световни икономики (и по-специално  Китай), но и на традиционни съюзници като Европейския съюз. Ръководителят на Световната търговска организация предупреди, че "пълна търговска война" може да доведе до свиване на световната търговия с близо 18%, а също и да порази световния БВП, съобщава агенцията.

"САЩ и Китай ще страдат значително", добави Роберто Азеведо, генерален директор на световната търговска организация.

По-високите лихвени проценти в САЩ също помогнаха да се изпратят валутите на развиващите се пазари в опашката, тъй като страните, които имат големи заеми в долари, се надпреварват да си върнат дълга.

Последният доклад на МВФ за световната финансова стабилност, публикуван в сряда посочва, че световният растеж може да бъде изложен на риск, ако развиващите се пазари се влошат. 

"Възникнаха нови уязвими места и устойчивостта на световната финансова система все още не е тествана", се казва в двугодишния доклад за глобалната финансова стабилност.

Участниците на пазара "изглеждат самодоволни" за потенциалните рискове от "внезапно, рязко затягане на условията" - като нарастващите лихвени проценти или намаляващия достъп до капитал.

Още тарифи и техните мерки за противодействие "биха могли да доведат до по-широко затягане на финансовите условия, което да има отрицателни последици за глобалната икономика и финансовата стабилност", предупредиха експертите на фонда.

Лагард каза пред участниците в срещата в сряда, че не се чувства прекалено песимистично настроена за бъдещето на глобалните условия на развитие.

"Това е изкушаващо да бъдем малко депресирани по отношение на тази перспектива, но всъщност се надявам, защото има ясен апетит за подобряване и разширяване на търговията", каза тя.

Изтъкнатият американски академик Джефри Сакс е по-малко дипломатичен в оценката си за овладяването на американските търговски взаимоотношения с Тръмп, като опроверга многократните твърдения на президента, че дефицитът с Китай и други нации са от полза за американците.

"Търговските дефицити не (задължително) означават измама от другата страна ... Това са Съединените щати, които се опитват да спрат ръста на Китай - това е ужасна идея", казва Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие към университета "Колумбия" на един от провелите се семинари. "Всички обвинения срещу Китай напълно зациклят ... Големи са и преувеличени."

С нарастването на лихвените проценти в развитите икономики, което накара инвеститорите да вземат парите си в търсене на по-висока възвращаемост, МВФ е на позиция, че развиващите се  икономики трябва да предприемат стъпки, за да предотвратят изтичането на средства.

Това ще включва увеличаване на резервите в чуждестранна валута, които биха могли да бъдат използвани при криза, както и работа с местните пазари на облигации, за да се изгради местна инвестиционна база, вместо да се разчита на финансиране от чужбина.

Фондът посочи и рисковете от висок корпоративен дълг и твърде много държавни заеми, премахване на мерките за фискални стимули и държавни спасителни разходи вследствие на световната финансова криза през 2008 г.

От последния доклад за стабилността през април световните икономически условия са станали по-малко балансирани, с по-изразено отклонение между развитите и развиващите си икономики.

Въпреки увеличението на лихвения процент на Федералния резерв, финансовите условия "се понижиха допълнително" в САЩ, тъй като оценките на собствения капитал останаха високи.

Условията в Европа и други големи развити икономики също остават "относително благоприятни", въпреки че инвеститорите са се отказали от очакванията си от Европейската централна банка да вдигне лихвените проценти, се казва в доклада на МВФ.

В Китай ситуацията остава "като цяло стабилна", въпреки че корпоративният дълг е над историческите нива, а заемите на домакинствата са в най-високата точка сред развиващите се страни.

"Китай е наясно и предприема стъпки за забавяне на натрупването на дълга", заяви Виттор Гаспар, директор на отдел "Фискални въпроси" на МВФ, предаде AFP.