Свещеник и 15 полицаи станаха жертва на екстремистка атака в руския Дагестан

Руската православна църква излезе с изявление, в което потвърди, че свещеникът Николай Котелников е бил убит в Дербент. Интерфакс съобщи за смъртта на 15 полицаи, а 16 души са били хоспитализирани, включително 13 полицаи

11:00 | 24 юни 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-малко 15 полицаи и един свещеник бяха убити от въоръжени лица, които атакуваха църкви и синагоги в предимно мюсюлманския руски регион Дагестан, съобщиха властите. 

В древния град Дербент извършителите подпалиха синагога и нападнаха руска православна църква, а в регионалната столица Махачкала бяха атакувани пост на пътната полиция и още една църква и синагога.

Интерфакс съобщи за смъртта на 15 полицаи и няколко цивилни. Руската православна църква излезе с изявление, в което потвърди, че свещеникът Николай Котелников е бил убит в Дербент. Други 16 души са били хоспитализирани, включително 13 полицаи.

Сраженията са спрени, заяви лидерът на Дагестан Сергей Меликов. Според Интерфакс той е добавил, че са убити шестима екстремисти.  

Екстремистките групировки редовно нанасят удари в Дагестан, но нападенията в неделя се отличават с координация и мащаб. В руските канали на Telegram бяха публикувани няколко видеоклипа, на които се вижда как мъже с черни тениски стрелят по полицейски коли. В друго видео се вижда как пожар унищожава синагога.   

През октомври разгневена демонстрация обкръжи полет от Израел на летището в Махачкала в знак на протест срещу действията на Израел във войната му срещу войнствената групировка "Хамас" в Газа. Възстановяването на реда продължи с часове.