Натрупването на резерви в Турция е лек за лирата с лоши странични ефекти

Контролираната лира създава изкривяващи стимули за по-висок внос

11:00 | 26 май 2024
Автор: Берил Акман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската централна банка, която някога беше критикувана за продажбата на резерви, за да подкрепи лирата, сега се опитва да направи обратното, за да предотврати твърде голямото поскъпване на валутата.

Но мярката срещу това, което финансовият министър Мехмет Шимшек нарече прекомерно поскъпване, наводнява финансовата система със стотици милиарди лири ликвидност, която централната банка сега трябва да изчисти. По данни на Goldman Sachs Group Inc. през последните четири седмици покупките ѝ на чуждестранна валута възлизат на 43 млрд. долара, коригирани с ефектите от оценката. 

Резултатът е управлявана валута, която наподобява китайския юан и индонезийската рупия, според SEB AB. След спада преди местните избори през март лирата се е повишила само с около 0,4% спрямо долара в сравнение с ръст от над 2% за равностоен продукт като южноафриканския ранд.

„Проблемът пред турската централна банка се премести от валутната слабост към трудността да избегне номинално поскъпване в условията на нарастващи чуждестранни входящи потоци и по-благоприятна сезонност на текущата сметка, както и да стерилизира валутните си покупки“, заявиха икономистите от Goldman Клеменс Графе и Басак Едизгил. 


Чужденците се завръщат на пазара на облигации в лира

Натискът върху поскъпването на лирата сам по себе си е страничен ефект от вътрешните лихвени проценти, които са най-високите сред страните от Групата на 20-те, тъй като политиците се опитват да овладеят ръста на цените, надхвърлящ 70%. 

Управителят на централната банка Фатих Карахан заяви в петък, че паричната политика ще трябва да бъде строга, докато инфлационните очаквания намалеят, като повечето икономисти предвиждат намаляване на лихвите не по-рано от последното тримесечие на годината. 

Перспективите създадоха огромна арбитражна възможност за инвеститорите, които заемат там, където лихвите са ниски, за да инвестират там, където те са високи. По оценки на Bloomberg Economics притокът на средства в Турция, свързан с преносната търговия, се е увеличил с около 16 млрд. долара след местните избори през март.

Според Goldman чуждестранните притоци ще продължат, докато повишените инфлационни очаквания отлагат намаляването на лихвените проценти. Това поставя лирата под „значителен натиск за поскъпване, въпреки че валутата не е евтина в реално изражение“, смятат икономистите.

„Приглушеното второ тримесечие на лирата, съчетано с лихвените диференциали, които вероятно ще се увеличат допълнително в нейна полза, предполага относително стабилна валутна перспектива. В този смисъл очакваме притокът на средства от преносната търговия в Турция да продължи да нараства в близко бъдеще", казва Селва Бахар Базики, икономист в Bloomberg Economics.

Проникването на капитали в Турция позволява на централната банка да възстанови изчерпаните си запаси от твърда валута. Но тя не успява да изтегли напълно лирите, които се вливат в икономиката, което принуди политиците да въведат стерилизационни мерки, след като запазиха лихвените проценти в четвъртък. 

Друго опасение е, че „контролираната лира“ създава „изкривяващи стимули за по-висок внос“, според Ерик Майерсон, главен стратег за развиващите се пазари в SEB. „В съчетание със сравнително ограничените резерви на централната банка този подход може да не е устойчив в дългосрочен план“, каза той в изследователска бележка.