Нова търговска война не предлага лесен шанс за връщане към стария световен ред

Подходът на ЕС към Пекин се определя като "наивен", но също така и като "единствен вариант за защита на основания на правила ред", тъй ЕС не може да се сравнява с размера на американските и китайските инвестиции и субсидии

21:00 | 24 май 2024
Автор: Енда Къран, Алберто Нардели, Джеймс Мейджър
Капитанът на пристанищна моторна лодка се приближава към контейнеровоз в пристанището на Лос Анджелис. Снимка: Патрик Т. Фалън/Bloomberg
Капитанът на пристанищна моторна лодка се приближава към контейнеровоз в пристанището на Лос Анджелис. Снимка: Патрик Т. Фалън/Bloomberg

Трите доминиращи икономики в света навлизат във фаза на борба, която заплашва да задълбочи разломите и да постави под въпрос десетилетията на ортодоксалност на свободния пазар, тъй като САЩ използват търговски оръжия, заимствани от наръчника на Китай, оставяйки Европа пред важни решения.

Преди седем години тогавашният президент Доналд Тръмп произведе първите изстрели с митата срещу Китай, а след това Джо Байдън въведе Америка в новата ера на индустриалната политика. Третият етап, прекъснат от последния кръг от мита върху китайския внос, се основава на първите два: използване на митата за защита на интересите на САЩ, като субсидиите сега са в основата на политиката и без страх от ответни мерки.

Арената на международната търговия, възлизаща на 31 трилиона щатски долара, издържа на редица сътресения през последните години, включително търговската война между САЩ и Китай. Този път опорната точка е Европейският съюз, който е раздвоен между това да запази самостойната си роля на защитник на многостранните правила и да се страхува от загубата на милиони работни места и десетки милиарди инвестиции, докато САЩ и Китай разполагат с изкривяващи пазара субсидии и мита.

„Тръмп пусна протекционисткия джин от бутилката“, казва Саймън Евент, основател на базираната в Швейцария група за проследяване на търговските политики „St. Gallen Endowment for Prosperity Through Trade“. „Никой не се осмели да го върне обратно.“

След обявяването на американските мита миналата седмица Китай сигнализира, че е готов да въведе мита до 25% върху вноса на американски и европейски автомобили - заплаха за ответни мерки, насочена и към двете страни на Атлантическия океан. 

Това е така, защото Брюксел е към края на разследването на субсидиите за електромобили, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу китайския износ на автомобили. Очаква се налозите на блока да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

New Trade
САЩ, Китай и ЕС са доминиращи в световната търговия. Общо трите държави осъществяват 42% от целия износ и внос

Последният залп на Вашингтон срещу китайските електромобили, полупроводници, батерии, критични минерали и други продукти идва в момент, когато американски официални лица искат от други държави да се присъединят към борбата им срещу китайската индустриална политика, която според тях залива света с евтини стоки - обвинение, което Китай отхвърля.

Министърът на финансите Джанет Йелън повтори тези призиви в речта си тази седмица. „Индустриалната политика на Китай може да изглежда далечна, докато седим тук в тази зала, но ако не реагираме стратегически и единно, жизнеспособността на предприятията в нашите страни и по света може да бъде изложена на риск“, заяви тя пред аудитория във Франкфурт.

Според Bloomberg Economics въздействието на новите американски мита върху китайската икономика, която възлиза на 18,5 трилиона долара, вероятно ще бъде скромно. Но по-големите рискове се крият в по-широката битка, насочена към китайските иновации, и предложеното от Тръмп 60% мито върху целия внос от третия по големина търговски партньор на САЩ.  

Тези икономически разходи може да си заслужават да бъдат платени. Поне това е сред посланията, съпътстващи тарифите на Байдън - че вътрешните опасения за националната сигурност и заплахите на Китай за нея могат да надделеят над това, което традиционната мъдрост някога е смятала, че е в интерес на международното икономическо благо.

„По-значим е ефектът на сигнализиране към останалия свят, че независимо кой заема Белия дом, цялостната политическа насока „Америка на първо място“ и частичното разграничаване от Китай ще продължи“, казва Йео Хан-ку, бивш южнокорейски министър на търговията.

В Европа има опасения, че икономически мотивираните действия, които надхвърлят ограниченията за военни цели, могат да навредят на конкурентоспособността на континента.

Макар че двустранните търговски спорове между САЩ, Китай и Европа тлеят от години, решението на Байдън да запази някои мита за стомана от ерата на Тръмп за ЕС и неотдавнашният му тарифен залп за 18 млрд. долара към Китай разбиха всяка трайна надежда за връщане към консенсус и справедливост.

Експозиция на износа
Произтичащата от това търговска фрагментация ще бъде по-вредна за държави като Китай, Южна Корея или Япония, чиито икономики зависят в по-голяма степен от международната търговия, отколкото САЩ или много държави от ЕС.

Макар да подхрани протекционистичните настроения, пандемията всъщност направи Китай по-зависим от износа като двигател на растежа. Според данни на СТО, когато се включи и Хонконг, Китай е източник на около 20 % от целия световен износ, което е два пъти повече от САЩ. 

Подобна зависимост помага да се обясни защо Китай играе активна роля в системата, ориентирана към СТО, и твърди, че играе по правилата. Това е и причината, поради която Пекин се опитва да сключи редица търговски споразумения както със своите съседи, така и с по-далечни страни, като Сърбия и Унгария.

Но дисбалансът между БВП на Китай и неговата производствена продукция е в основата на опасенията на САЩ и Европа за последиците, които настоящият път на Пекин може да има за световната икономика.

New Trade
Нарастващата вълна на търговския протекционизъм. Броят на новите политики, считани за ограничаващи търговията, достигна рекорд през 2023 г.

Нарастващият протекционистки плам се сблъсква с малко гласове на сдържаност сега, когато американските политици и от двете партии са убедили голяма част от електората, че по-високите мита и държавната помощ са инструменти за спасяване на американските работни места. 

„Ключовите приоритети на търговската политика в тази администрация бяха да се повиши устойчивостта на веригата за доставки, да се премести акцентът върху ползите за работниците и да се защити и възстанови производствената база у дома“, каза Марк Ву, професор по търговско право в Харвард, който беше старши съветник на търговския представител на САЩ през 2021 г.

Без американско лидерство в СТО или други форуми, насочени към либерализиране на търговията, за някои икономисти е трудно да видят къде спира надпреварата към дъното.

Заливане със субсидии
Почти 70 % от световния износ на стойност 14,1 трилиона долара се конкурира със субсидирани конкуренти, в сравнение с около 50 % преди десетилетие, според изследователската група на Евърет в Global Trade Alert, която проследява политиките, нарушаващи пазара.

Тъй като митата и субсидиите се увеличават, много ще зависи от това колко сериозни ще бъдат ответните мерки. 

Американските фермери са сред най-уязвимите, ако китайските вносители изпратят поръчките си другаде, според Кристин Макданиъл, експерт по международна търговия в Mercatus Center и бивш търговски икономист в Белия дом.

Тя вижда, че правилата на световната търговия се променят по начин, който връща времето назад.

„Оттегляме се от света на Световната търговска организация (СТО) и по същество се връщаме към света на GATT*, в който митата и субсидиите бяха широко разпространени, но държавите се опитваха да улеснят международната търговия, поне с някои от партньорите си“, казва тя, като има предвид системата от правила преди създаването на СТО в средата на 90-те години.

New Trade
Субсидиите наводниха световната търговска система. Делът на целия износ, който се конкурира със субсидирани конкуренти, достигна 70 %.

Рисковете от разпадането на многостранния подход може би са най-големи за ЕС. Следвоенният икономически модел на блока беше изграден за система, основана на правила, която насърчаваше отворените пазари и конкуренцията. В продължение на десетилетия САЩ бяха естествен съюзник, който водеше развиващите се страни по същия път.

Сега служителите в Брюксел, които все още се придържат към правилата на СТО, започват да се чувстват изолирани. 

Двама европейски служители заявиха, че според тях САЩ са изоставили принципите на търговските правила и процедури в полза на подход, основан най-вече на икономическата сигурност - защита на новопоявилите се технологии у дома и укрепване на националните вериги за доставки. Този подход по същество се опитва да изключи Китай, казаха длъжностните лица.

Със сигурност ЕС е станал по-настъпателен и наскоро предприе действия, които биха били немислими преди няколко години. 

Той е близо до приключване на почти едногодишно разследване, което се опитва да определи количествено субсидиите на Пекин за местните производители на електрически превозни средства и което вероятно ще доведе до въвеждане на мита. ЕС също така проучва снабдяването на Китай с медицински изделия.

Новите инструменти на ЕС
ЕС също така въвежда своя собствена стратегия за икономическа сигурност, която има за цел да хармонизира контрола върху технологиите, които биха могли да се използват за военни цели, да проверява чувствителните инвестиции и да намалява рисковете по веригата за доставки. 

„Рязкото нарастване на износа на електрически превозни средства от Китай, както и бързото изграждане на кораби, превозващи автомобили, послужиха като сигнал за събуждане на европейците“, смята Ву от Харвард.

Някои официални лица твърдят, че подходът на ЕС към Пекин е наивен, докато други казват, че той няма друг избор, освен да защитава основания на правила ред, тъй като не може да се сравнява с размера на американските и китайските инвестиции и субсидии.

Призивите за радикално преосмисляне стават все по-силни в целия блок от 27 държави. Марио Драги, бившият президент на Европейската централна банка, който работи по доклад за повишаване на конкурентоспособността на Европа, призова за защита на нейната промишленост, за да не изостава още повече в надпреварата за нови технологии.

„Доверихме се на равнопоставеността в световен мащаб и на международния ред, основан на правила, като очаквахме, че и другите ще направят същото“, каза Драги в реч по-рано тази година, в която посочи протекционизма на Китай и САЩ. „Други региони вече не играят по правилата и активно разработват политики за засилване на конкурентната си позиция.“

*Общо споразумение за митата и търговията (General Agreement on Tariffs and Trade) е международно споразумение за уреждане на международната търговия, което води началото си от Конференцията на ООН за търговията и заетостта, проведена през 1948 г. в Хавана, Куба.