Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Китай може да ограничи покупката на вино, млечни продукти и самолети от ЕС

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 20.05.2024 г.

13:05 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китай намеква, че може да предприеме ответни мерки при задълбочаване на търговския конфликт с Европа. Разследванията, които разтревожиха Пекин, накараха китайски фирми да се оттеглят от търгове за доставка на слънчева енергия в Румъния и влакове в България. Пекин намекна, че би могъл да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз в търговския спор, който показва признаци на ескалация по същия начин, по който ескалира спорът на Китай със САЩ.

Ако ЕС продължи да провежда разследвания на китайски фирми, тогава Китай „много вероятно ще трябва да предприеме серия от мерки, за да отвърне на удара“, се казва в публикация в акаунт в социалната мрежа, свързан с китайските държавни медии. ЕС разследва китайските субсидии в редица отрасли, като заплашва с мита за производителите на електрически автомобили и не допуска фирми до участие в търгове в областта на железопътния транспорт и енергетиката.

В съобщението на китайската държавна медия не се посочват никакви контрамерки, но се цитира адвокат, който отбелязва, че ЕС разчита на Китай като купувач на селскостопански стоки като вино и млечни продукти, както и на самолети. Китайската търговска камара към Европейския съюз повтори предупреждението, като заяви, че „европейските вина и млечни продукти могат да се окажат под кръстосан огън“.

Действията на Китай в тези области вероятно ще имат ограничено икономическо въздействие, тъй като тези отрасли съставляват само около 3% от китайския внос от Европа през изминалата година.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.