Пътуванията в Китай са един от светлите лъчи за икономиката

Броят на пътуванията към Китай се върна на 80% от нивото за 2019 г. и продължава да се увеличава

18:30 | 20 май 2024
Обновен: 21:08 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските туристически акции се повишиха, тъй като все повече туристи тръгват на път, и може да получат допълнителен тласък, след като гигантът в областта на резервациите Trip.com Group Ltd. отчете приходите си във вторник.

Китайският президент Си Дзинпин призова за по-големи усилия за ускоряване на развитието на туристическия сектор в страната, включително за подобряване на качеството на услугите, както и за насърчаване на международния туризъм, съобщи държавната телевизия CCTV, като се позова на негови неотдавнашни изказвания.

Акциите на Trip.com поскъпнаха с 3,2% в понеделник, достигайки нов рекорд в Хонконг, и цената им се повиши с 61% през тази година. Според анализатора на Morgan Stanley Алекс Пун компанията има уникална позиция като "фактор, който подпомага и облагодетелства" входящите пътувания. Туристическата агенция Tongcheng Travel Holdings Ltd. достигна нов връх преди седмица.

"Като цяло хората са сравнително предпазливи в разходите си поради сектора на недвижимите имоти, загубата на работни места и намаляването на заплатите", каза Джеймс Кени, старши инвестиционен мениджър в Pictet Asset Management, базиран в Хонконг. В перспектива "ще видим подобрение в две посоки - цифрите по отношение на обема ще се увеличат, но също така хората ще харчат повече, тъй като пътуват".

Дори когато страната изпитваше затруднения и разходите за търговия на дребно оставаха ниски, пътуванията се активизираха и са една от по-силните категории на потребление, според Morgan Stanley. Китайците са направили 28,2% повече пътувания по време на празника на Деня на труда в сравнение с нивото отпреди пандемията през 2019 г., според изчисления на Bloomberg по данни на Министерството на културата и туризма.

Цената на акциите на Trip.com надминава Китайския глобален индекс | Източник: Bloomberg

Тенденцията изглежда ще продължи. След като през януари Пекин обяви, че облекчава визовите изисквания за 11 държави от юли 2023 г., и след като Китай отново привлече чуждестранните туристи, се очакват по-силни изходящи и входящи международни пътувания.

"Тъй като хората отново искат да се върнат в Китай, смятаме, че това ще бъде двигател на пътуванията", каза Кени от Pictet. Очевидно облагодетелствани са играчи като Ctrip от Trip.com, "но това би трябвало да помогне на хотелиерската индустрия, ресторантите и услугите".

Рентабилността на резервациите в чужбина е около два пъти по-висока от тази в страната. Броят на изходящите пътувания се е върнал на 80% от нивото за 2019 г. по време на празника на труда и продължава да се подобрява, каза Кени.

Самият Trip.com се очаква да отчете 26% увеличение на приходите за първото тримесечие, според данни, събрани от Bloomberg. Анализаторът на Citigroup Inc. г-н Брайън Гонг очаква компанията потенциално да надмине пазарния консенсус, тъй като инвеститорите може да са подценили "приличните изходящи и международни пътувания, както и подобрението на маржа".

Хотелските групи, включително H World Group Ltd., също ще продължат да се повишават, каза Мей Джао, управляващ директор в Хонконг в изследователския отдел на Zhongtai International Securities Ltd.

Някои категории все още изглеждат в затруднение. Въздушните превозвачи може да се затруднят, тъй като ръстът на пътуванията "отчасти се дължи на спад в цените, тъй като авиокомпаниите увеличават капацитета си по основните маршрути", каза Ерик Жу, анализатор на авиацията в Bloomberg Intelligence. Air China Ltd. и China Eastern Airlines Corp. в Хонконг не са постигнали достатъчно добри резултати от своя бенчмарк от началото на годината.

Акциите на China Airlines се представят по-слабо от тези на по-широкия индекс | Източник: Bloomberg

Възстановяването на акциите на компании, които се грижат за висок клас клиенти, също може да отнеме повече време. По данни на Министерството на културата и туризма разходите за пътувания на глава от населението все още са намалели с 12% спрямо 2019 г.

Но катализаторите са налице, особено заради училищните ваканции, насрочени за юли и август.

Според проучване на Bloomberg Intelligence, проведено миналия месец, броят на хората, които посочват, че възнамеряват да харчат повече за вътрешни пътувания през следващите три месеца, се е повишил с девет процентни пункта до 59% спрямо януари, а за международни пътувания е нараснал с 12 процентни пункта до 73%, пишат анализаторите Анджела Хан Лий и Ребека Уанг.