Игра на криеница: Русия издигна избягването на петролните санции до ново ниво

Докато САЩ затягат санкциите, се появяват нови и нови руски петролни търговци, които са активни само по няколко месеца

21:00 | 19 април 2024
Автор: Серена Чон и Ракеш Шарма
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато САЩ засилват санкционния натиск върху Москва, търговията на Русия със суров петрол с Индия започна да прилича на игра на криеница. Точно когато един търговец започне да губи влияние, се появява друг.

Нови фирми с имена, непознати дори на най-опитните търговци в Азия, непрекъснато се появяват, за да обработват доставките между производителя от ОПЕК+ и третия по големина вносител и потребител в света, според търговци и ръководители на индийски рафинерии. Подчертавайки трудностите при прилагането на глобалните санкции, те често са свързани с едни и същи лица.

Много от новите имена са станали търговци на руски петрол едва през последните няколко месеца, след като САЩ наложиха санкции на Bellatrix Energy Ltd. и Zeenit Supply and Trading DMCC, казаха хората.

Тези компании образуват непрекъснато развиваща се мрежа от превозвачи, създавайки нарастващо предизвикателство за администрацията на Байдън, която се стреми да накаже онези, които помагат за финансирането на военната машина на Кремъл. Въпросът за нежеланите последици от санкциите и способността на индустрията да се адаптира - включително с появата на малко известни субекти - отдавна тревожи дори защитниците на санкциите. Точно това се случва сега.

Между януари и февруари тази година три неизвестни досега субекти - Blackford, Black Pearl и Vertex - заедно изиграха значителна роля в снабдяването на частните и държавни преработватели на Индия с руски суров петрол, казаха търговците и ръководителите на рафинерии, които пожелаха да не бъдат назовавани, тъй като нямат право да говорят публично. Те вероятно ще продължат да работят с месеци, но не и години.

Трейдърите казаха, че лесното учредяване на нови бизнеси на места като Дубай и Хонг Конг е било от ключово значение за създаването на появяващите се фирми. Повечето от тези имена не са били виждани или чувани, дори от хора, близки до търговията, само месеци по-рано. С подкрепата на тези търговци, както и на тези, които дойдоха преди това, вносът на Индия от Русия скочи от почти нула преди войната в Украйна до връх от над два милиона барела на ден миналата година, преди да падне малко от това ниво.

Предимството на по-малките търговски компании е, че те са лесно заменими, като много фирми съществуват от по-малко от година, каза Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler.

Процентът на оборота обаче е главоболие за правоприлагащите органи, въпреки че САЩ санкционират множество търговци, кораби и спедитори за ролята им в търговията с руски петрол - по-специално за транзакции, извършени над ценовия лимит от 60 долара за барел.

Риск/награда

Индийските ръководители на рафинерии казаха пред Bloomberg, че техните фирми са били затрупани от искания от нови предприятия, които искат да се регистрират като одобрени доставчици. Компаниите извършват надлежни проверки с помощта на фирми трети страни, които помагат да се потвърди, че новите търговци са истински.

Ръководителите казаха, че макар организациите да изглеждат нови, проверките показват, че хората зад тях обикновено са продавали руски петрол на Индия и преди.

През последните месеци няколко товара руски петрол, пътуващи за Индия, бяха блокирани, тъй като САЩ засилиха санкциите, насочени към търговци и корабособственици като "Совкомфлот". Някои доставки бяха отклонени към Китай в резултат на тези усложнения, докато други се опитаха да прехвърлят товарите си на други кораби на места като Оман.

Служители на Министерството на финансите на САЩ междувременно казаха, че Вашингтон никога не е очаквал Индия да спре да внася руски петрол, тъй като е в интерес на САЩ да поддържат енергийния поток, за да предотвратят всякакви шокове в доставките.

Междувременно руските потоци към Китай са били по-малко засегнати от санкциите, казаха търговци. Това се дължи на наличието на повече посредници във веригата на доставки от производител до краен потребител, включително някои китайски държавни и регионални компании, казаха те.

„Всички се опитват да играят на криеница, като никой не иска да бъде хванат в нарушение на санкциите“, каза Джайенду Кришна, директор-заместник-ръководител на консултантската фирма за корабоплаване Drewry Maritime Advisors. Индия се нуждае от евтин суров петрол, за да смекчи инфлационния натиск и тези посредници са от решаващо значение за поддържането на потока петрол, добави той.