Египет очаква милиони нови туристи след сделка за $35 млрд. за крайбрежието

Миналата година Египет регистрира рекордните 14,9 милиона посещения - целта е 30 милиона до края на десетилетието

15:05 | 3 март 2024
Автор: Абдел Латиф Уахба
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Египет се надява, че средиземноморското му крайбрежие може да привлича милиони чуждестранни туристи всяка година, след като правителството се съгласи на огромна сделка за развитие с Обединените арабски емирства.

Северното крайбрежие, простиращо се на запад от Александрия към границата с Либия, вече е осеяно с вили и хижи, много от тях използвани като летни убежища от богати египтяни, които искат да избягат от задушаващата жега на Кайро.

Но „регионът не е получил справедливия си дял от международния туризъм“ поради липса на хотели, каза министърът на туризма Ахмед Иса в интервю. Има само 4174 лицензирани стаи там, в сравнение с около 87 000 в курортите на източното крайбрежие на Червено море на Египет, според правителството.

Рас ел-Хекма, полуостров в Средиземно море, три пъти по-голям от Манхатън и където финансовият фонд на ОАЕ ADQ каза, че ще инвестира милиарди долари, е ключова част от плана, каза Иса.

Правителството очаква да привлече 8 милиона допълнителни туристи в Рас ел-Хекма, каза в петък премиерът Мостафа Мадбули.

На строителите на хотели се предлагат стимули за ускоряване на строителството в цялата страна, докато Египет ще отдели повече промоционални средства за северното крайбрежие от следващата година, според Иса.

Туристическата индустрия на Египет е ключова за страната, въвлечена в най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Миналата година северноафриканската нация регистрира рекордните 14,9 милиона посещения, главно в Кайро и Червено море. Властите имат за цел да удвоят това до 30 милиона до края на десетилетието.

Това е сектор, който е уязвим от регионална нестабилност. Избухването на войната между Израел и "Хамас" на североизточната граница на Египет през октомври охлади търсенето. Все пак Иса каза, че броят на посетителите между 1 януари и края на февруари е бил с 6% по-висок от същия период на 2023 г.

Миналата седмица ADQ заяви, че ще инвестира 35 милиарда долара в развитието на Рас ел-Хекма и други райони в Египет.

Изглежда това бележи повратна точка за страната, като държавните облигации в долари се повишиха значително. Средната доходност на тях падна под 10% в сряда за първи път от почти две години.

Огромната сума, част от която вече е преведена, а останалата трябва да бъде изплатена след два месеца, ще бъде достатъчна, за да облекчи недостига на икономиката от 400 милиарда долара. Това може да проправи пътя за дългоочакваната девалвация на валутата и нова сделка с Международния валутен фонд.

Египетските власти също обновяват ключови туристически места в Кайро, включително историческия ислямски квартал, каза Иса. Големият египетски музей, който струва около 1 милиард долара и върху който се работи от години, е предназначен да съперничи на пирамидите в Гиза като звездна атракция на столицата. Иса не разкри дата на откриване на музея.