BYD представи електрическа суперкола, с която ще съперничи на Ferrari и Lamborghini

През последното тримесечие на 2023 г. BYD стана най-големият продавач на електромобили в света, изпреварвайки Tesla

10:11 | 26 февруари 2024
Автор: Дани Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В неделя BYD Co. дебютира с най-скъпия си автомобил - високоефективен напълно електрически суперавтомобил на стойност 1,68 млн. юана (233 450 долара), който се изправя срещу луксозните варианти с газови уредби, предлагани от конкуренти като Ferrari NV и Lamborghini.

Първоначално Yangwang U9 ще бъде предназначен за китайския пазар, съобщиха от компанията по време на събитие в Шанхай, предавано на живо. Автомобилът може да достигне 100 км/ч за 2,36 секунди и да развие максимална скорост от 309,19 км/ч, заяви тя.

През последното тримесечие на 2023 г. BYD стана най-големият продавач на електромобили в света - изпреварвайки Tesla. Макар да е по-известна с производството на достъпни електромобили, компанията продава луксозните си модели под марките Yangwang и Fang Cheng Bao.

Тъй като в Китай се очертава ценова война след Лунната нова година, базираният в Шънджън гигант залага на това, че все още има пазар за продукти от висок клас, които осигуряват по-добри маржове.

По-късно тази година в Китай ще бъдат пуснати на пазара други скъпи електрически автомобили с марката Yangwang, включително луксозен седан, който ще струва около 1 млн. юана.

Yangwang започна да доставя автомобили в края на ноември. Досега има един произведен модел - луксозен спортен автомобил, известен като U8, който струва 1,1 млн. юана. До края на януари компанията е доставила 3653 единици.

Акциите на BYD скочиха с 4,7% в Хонконг в понеделник, след като председателят Уанг Чуанфу предложи да удвои обратното изкупуване на акциите на компанията, търгувани в Китай, до 400 млн. юана. Компанията заяви, че този ход би могъл да повиши доверието на инвеститорите и да стабилизира и увеличи стойността на компанията.

Котираните в Хонконг акции на автомобилния производител поевтиняха с 12,0% тази година, тъй като инвеститорите наказват акциите на производителите на електромобили заради опасенията, че намаляването на търсенето принуждава компаниите да намаляват цените и се отразява на маржовете.

Компанията пуска освежаване на съществуващата си гама, като използва слогана „електричеството е по-евтино от петрола“, намалявайки и цените. Morgan Stanley заяви в бележка от 19 февруари, че този ход вероятно е насочен към марки и модели с двигатели с вътрешно горене, включително Nissan Motor Co. и Toyota Motor Corp.

Отделно от това, първият кораб на BYD за превоз на електромобили акостира във Влисинген, Нидерландия, миналата седмица, с което приключи приблизително шестседмичното му пътуване от Китай с най-новите експортни продукти на компанията до европейския континент.