ChatGPT с нова функция - чатботът вече ще може да запомня факти от чатовете ви

OpenAI тества опция, при която потребителите могат да поискат от популярния чатбот да запазва конкретна информация от един обмен до следващия

18:16 | 14 февруари 2024
Автор: Рейчъл Мец
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Следващият път, когато кажете на ChatGPT, че сте алергични към авокадо или предпочитате всички записки от срещи да бъдат оформени в точки, чатботът може да запомни тези подробности за неопределено време.

OpenAI тества опция, при която потребителите могат да поискат от популярния чатбот да запазва конкретна информация от един обмен до следващия, съобщи стартъпът за изкуствен интелект в блог публикация във вторник. ChatGPT също така ще може автоматично да определя кои любопитни факти от разговорите на потребителя трябва да бъдат запомнени.

Първоначално OpenAI ще предостави функциите на стотици хиляди безплатни и платени потребители на ChatGPT, като планира да прегледа отзивите, преди да ги разпространи по-широко, съобщи компанията пред Bloomberg News.

Новата функция на паметта е последният опит на OpenAI да направи най-известния си продукт по-полезен и персонализиран за своите 100 милиона потребители седмично, тъй като стартъпът се сблъсква с нарастващ списък от конкуренти, предлагащи подобни чатботове. Изграждането на по-подробна история за всеки потребител може да породи нови опасения за неприкосновеността на личния живот, но също така е ефективен начин за интернет компаниите да адаптират опита на всеки човек и да привлекат клиенти. OpenAI вече даде възможност на хората да предоставят персонализирани инструкции на ChatGPT, за да се избегне принуждаването на потребителите да повтарят предпочитанията си във всеки чат, но новата функция надхвърля това.

Джоан Джанг, продуктов ръководител на OpenAI, който се занимава с това как моделите на изкуствения интелект реагират на хората, демонстрира потенциала на функцията, като предостави на ChatGPT три различни факта - по един във всеки от три различни чата. Джанг написа, че има малко дете на име Лина, което скоро ще навърши пет години, че Лина обича медузи и че харесва розовия цвят. В четвъртия чат Джанг просто помоли ChatGPT да направи картичка за рождения ден на дъщеря ѝ. Чатботът използвал генератора на изображения DALL-E 3 на OpenAI, за да направи розова картичка с розови медузи, на която пишело: „Честит пети рожден ден на Лина“.

OpenAI ще уведомява хората, ако получат достъп до функцията, съобщиха от компанията. Лицата, които разполагат с функцията, ще могат да изтриват отделни запазени данни, да изтрият всички наведнъж или да изберат да изключат напълно опцията. Потребителите могат също така да попитат ChatGPT какво запомня, за да получат справка за всяка информация, която е запазила с течение на времето.

ChatGPT вече предпазва потребителите от предоставяне на чувствителна лична информация, като например пароли или номера на паспорти, а новата функция е предназначена да отказва запазването на такива данни, каза Джанг. Информацията, която е запазена в паметта на ChatGPT, ще бъде третирана като нормални данни от разговори, което означава, че може да бъде използвана за обучение на моделите на изкуствения интелект на компанията, освен ако потребителите не са избрали да не използват чатовете си за обучение.

Лиъм Федъс, учен-изследовател, който работи по ChatGPT и GPT-4, един от моделите на изкуствения интелект, които захранват чатбота, заяви, че функцията памет ще може да съхранява няколко хиляди символа писмена информация. Софтуерът на OpenAI разбива думите на сегменти, състоящи се от няколко букви, известни като токени, за да обработва текст. В контекста на това: 2048 токена се равняват приблизително на 1500 думи.