Атаките по Йемен съживяват разговорите за инфлационен натиск и по-скъп петрол

Високопоставени служители в корабоплавателния сектор признават, че много от екипажите вече са изплашени от перспективата за транзит

20:20 | 18 януари 2024
Автор: Антоанет Василева
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Решението на САЩ и Обединеното кралство да отвърнат на удара на йеменските бунтовници след седмици на нападения срещу търговското корабоплаване в Червено море само засили хаоса в корабоплавателната индустрия, подчертавайки заплахата от трайна криза във веригата за доставки, тъй като корабите се движат по ключовия търговски маршрут.

В сряда третият превозвач на стоки в рамките на три дни беше ударен, този път от дрон. Високопоставени служители в корабоплавателния сектор признават, че много от екипажите вече са изплашени от перспективата за транзит.

Малко след като САЩ и Обединеното кралство започнаха въздушни удари по цели на хутите в Йемен - което е стъпка напред в сравнение с по-защитния подход, известен като операция „Пазител на благоденствието" - западните военноморски сили посъветваха корабите да стоят настрана. Това указание беше публично спазено от собствениците и операторите на поне 2300 търговски кораба, а някои застрахователи реагираха, като ограничиха покритието.

Резултатът е рязко намаляване на превозите по водния път, който обикновено обслужва около 12% от световната морска търговия. Потоците от петрол, газ, зърно и промишлени стоки все повече се пренасочват. Оказа се, че дори един превозвач на добитък се е отклонил от маршрута, което породи опасения за хуманното отношение към животните.

Това е много несигурно време и мисля, че всички ние очакваме да видим цялостното въздействие на продължаващата операция „Просперитет Гардиън“, както и на последните стачки“, казва Джон Стауперт, старши мениджър по въпросите на търговията и околната среда в Международната камара по корабоплаване, която представлява собствениците на около 80% от световния корабен флот. „Потенциалното въздействие на тези атаки е ужасяващо“ за екипажите.

Застрахователните разходи за корабите, чиито моряци се движат по водния път, са се увеличили десетократно, включително и значително след въздушните удари. Някои застрахователи дори се опитват да изключат от покритието на плавателни съдове на САЩ, Обединеното кралство и Израел, а тарифите за контейнерни превози и превоз на нефт започват да се покачват.

Нервните екипажи, напрегнатата ситуация с безопасността, нарушените транзитни превози, забавените доставки и нестабилните пазари на товарни превози съживиха разговорите за инфлационен натиск и по-скъп петрол, както и предупрежденията за затруднения във веригата за доставки, които могат да навредят на световната икономика.

За нас това ще означава по-дълго време за транспортиране и вероятно прекъсване на веригите за доставки поне за няколко месеца“, заяви тази седмица Винсент Клерк, главен изпълнителен директор на транспортния гигант A. P. Moller-Maersk A/S.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви във вторник, че е „твърде рано“ да се каже какво ще бъде въздействието на ударите, но че те са имали „добър ефект“ по отношение на нарушаването и намаляването на способността на хутите да провеждат военни настъпателни операции.

Сложна ситуация

В най-тясната си точка Баб ел-Мандеб в южния край на Червено море - неизбежна точка за всеки товарен кораб, който използва Суецкия канал, за да прекоси Азия или Близкия изток и Европа - е около 20 мили от Йемен от едната страна до Джибути от другата.

Това е много сложно за всички“, казва Дирк Зибелс, старши анализатор в Risk Intelligence, датска фирма за разузнаване в областта на сигурността. „Основният проблем е нивото на несигурност, което винаги е сложно за целите на планирането.“

Зибелс заяви, че до момента на въздушните удари хутите са се придържали към цели, свързани с Израел. След тези удари хутите твърдят, че се насочват и към кораби на САЩ и Обединеното кралство, а от петък насам два от трите ударени кораба са собственост на САЩ.

Прекъсването засяга суровините и потребителските стоки по цялата верига на доставки. Хаосът наруши доставките на петрол от държави като Ирак и Саудитска Арабия. Най-малко шест милиона барела суров петрол от Ирак, най-големият доставчик от Близкия изток за Европа през Баб ел-Мандеб, са били отклонени.

Броят на товарните кораби, преминаващи през Баб ел-Мандеб, е намалял с повече от половината

Тъй като много плавателни съдове поемат по дългия маршрут около Африка, фирмите, които доставят корабно гориво, отчитат повишено търсене в Африка и Близкия изток.

На пазара на газ доставчиците като цяло спряха да използват Суецкия канал, през който трябва да мине всеки кораб, който преминава през Червено море, за да се придвижи между Европа и Азия.

Поне пет кораба за втечнен природен газ, някои от които са контролирани от проекти за износ в Русия, се отклониха от водния път тази седмица и се насочиха към Атлантическия океан, според данните от проследяването. Два от тях са превозвали газ за клиенти от Азия.

Тази седмица Катар пренасочи четири пратки втечнен природен газ към Червено море, като вместо това предпочете да отиде в Европа по по-дългия маршрут около южния край на Африка, според данните от проследяването.

Всички водещи японски корабни линии са спрели транзита за момента. Други компании, сред които Torm, Stena Bulk и Hafnia, също обявиха, че ще се въздържат. Това е в допълнение към многобройните контейнерни линии и други собственици на кораби, които вече са пренасочили стотици кораби преди въздушните удари.

Зърно за Китай

До миналата седмица корабите за насипни товари, които превозват стоки като зърно, въглища и метал, бяха засегнати сравнително слабо, но сега много от тези кораби също избягват маршрута.

Според анализатора на Kpler Ишан Бхану през последните три седмици корабите, превозващи около 1,6 млн. тона зърно и насочени към Суецкия канал, са били пренасочени към други маршрути. По-голямата част от тях са култури, които се отправят на юг за потребителите в Китай и Югоизточна Азия.

Имаме все повече корабособственици, които сега не искат да поемат нов бизнес през Червено море“, каза Василис Муйис, съвместен управляващ директор на базирания в Гърция брокер на кораби за насипни товари Doric Shipbrokers SA.

Избягването на Червено море не е универсално. Около една четвърт от корабособствениците, с които той работи, все още са готови да поемат бизнес, преминаващ през Червено море, казва Муйиш, но само ако получат добра премия за тарифите.

Изглежда, че за някои собственици връзките с Китай и Русия помагат на флота им да си осигури безопасно преминаване. Някои кораби дори излъчиха връзките си с Китай в очевиден опит да избегнат нападение. Други може да преценят, че рискът просто си заслужава да бъде поет.

Според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, между петък и понеделник 114 кораба, включително петролни танкери, кораби за насипни товари и контейнеровози, са влезли в Червено море или са излезли от него през тясната преграда. Това е по-малко в сравнение с 272 през същия период месец по-рано.

Веригите за доставки ще трябва да инвестират, за да станат по-устойчиви на подобни прекъсвания“, казва Сол Кавоник, енергиен анализатор в изследователската компания MST Marquee. „Дори и в малко вероятния случай, че конфликтът в Близкия изток утихне утре, правителствата и бизнесът ще трябва да преразгледат своите логистични вериги и вериги за доставки, за да бъдат устойчиви на бъдещи подобни събития.