S&P: Петролните и газовите фирми практически не плащат премии по заеми

Рейтинговата агенция казва, че инвеститорите пренебрегват ESG, когато отпускат заеми на някои компании за изкопаеми горива

11:27 | 17 ноември 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните и газовите компании практически не са изправени пред допълнителни разходи по заеми в сравнение с по-малко замърсяващите фирми, въпреки усилията на климатичните организации да насърчат банките и големите инвеститори да намалят заемите си за сектора на изкопаемите горива.

От 2010 г. разходите по заеми за петролни и газови компании в САЩ и Европа до голяма степен отразяват тези за други емитенти на дългове, с изключение на периоди на рязък спад на цените на суровините, според анализ на S&P Global Ratings, цитиран от Financial Times.

„Загрижеността за околната среда изглежда далеч не е най-важният фактор при финансиране на петролни и газови компании“, казаха анализаторите на рейтинговата агенция.

Майкъл Алтберг, управляващ директор на агенцията и един от авторите на доклада, каза: „Това показва, че кредиторите всъщност не печелят премии за [екологични, социални и управленски] фактори.“

Финансови инициативи, свързани с климата, като Glasgow Financial Alliance for Net Zero, коалиция от банки, създадена през 2021 г. и ръководена от бившия управител на Bank of England Марк Карни и бизнесмена Майкъл Блумбърг, „все още не са повлияли на достъпа до капиталовия пазар за емитентите на петрол и газ “, установи S&P.

Това е въпреки че петролът и газът представляват повече от половината от глобалните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергетиката през 2022 г., според данни на S&P, и факта, че много европейски и американски банки се присъединяват към инициативи за климата, като свикания от ООН банков алианс Net Zero за декарбонизиране на икономиката.

Няма „премия“ за закупуване на облигации, емитирани от петролни и газови компании, каза един кредитен инвеститор пред Financial Times, добавяйки, че екологичните, социалните и управленските критерии на тяхната организация не ограничават инвестициите в облигации, емитирани от компании за изкопаеми горива.

S&P каза, че повече от 40 процента от банките, фирмите за финансови услуги и застрахователите са се ангажирали да намалят преките емисии от своите операции и непреките емисии от енергията, която купуват, известни като обхват едно и обхват две.

Но само една пета са поели ангажимент да намалят обхвата на емисиите, които са свързани с техните инвестиционни и кредитни дейности. Ограниченията върху тези емисии биха могли да ограничат способността на петролния и газовия сектор да работи с банките за заемане на пари.

Net-Zero Banking Alliance, свикана от ООН група от водещи глобални банки, ангажирани с декарбонизацията, обсъжда добавянето на емисии, свързани с услугите, които банките предоставят – като набиране на дълг и собствен капитал от името на клиенти – към своите насоки относно климатичните цели, като членовете трябва да гласуват по предложените актуализации на насоките през април 2024 г.

Въпреки това скокът в цените на енергията, предизвикан от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, издигна енергийната сигурност по-високо в дневния ред на политиците, докато рекордните печалби от високите цени на петрола и газа повишиха печалбите на компаниите и цените на акциите.

„Нефтът и газът няма да изчезнат. Те ще имат част от енергийния пай, само малко по-малко от него“, каза Томас Уотърс, управляващ директор на S&P Global Ratings и друг от авторите на доклада.

Въпреки че има спад в новите емисии на облигации от петролни и газови компании от 2021 г. насам, S&P отдаде това на високите парични нива на фирмите, които също им помогнаха да изплатят дълга си. Спадът се дължи на „по-ниските нужди от финансиране, а не от предизвикателствата за достъп до пазара“, се казва в доклада.

Международната агенция по енергетика наскоро прогнозира, че глобалното търсене на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх преди 2030 г. поради растежа на възобновяемата енергия и електрическите превозни средства.

S&P заяви, че очаква финансирането да стане по-трудно за по-малките петролни и газови играчи, докато глобалното търсене на петрол и газ пада, но каза, че заемането ще остане по-лесно за по-дълго време за по-големите компании.

„По-малките играчи не получават възвръщаемостта, която получават по-големите“, каза Уотърс. „С увеличаването на регулациите разпределението на парите ще бъде дадено на компании, които правят повече за портфолиото.“