Орбан иска да направи Унгария европейски център за батерии, независимо от цената

Унгария се стреми да стане един от най-големите доставчици на електромобили в света и Виктор Орбан няма да позволи нищо да ѝ попречи

19:42 | 19 септември 2023
Автор: Золтан Симон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

До полета с царевица и слънчоглед близо до град Дебрецен в източна Унгария работници с каски изливат бетон в основите на това, което ще бъде най-голямата фабрика в Европа за производство на батерии за електрически превозни средства.

Проектът с размерите на летище на китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. е перлата в короната от инвестиционен план за приблизително 20 милиарда евро, който според премиера Виктор Орбан ще позволи на икономиката да процъфтява от зеления преход на Европа. Никъде по света производството на батерии не се увеличава по-бързо на глава от населението от Унгария.

Планът да станете един от най-големите доставчици на планетата надхвърля капацитета на икономиката. Екологични активисти, обществени лидери и политически опоненти казват, че има цена, която се пренебрегва от правителство, което контролира всичко - от съдилищата и регулаторите до медиите, докато Орбан се стреми да подкрепи следващата ера на своето управление.

Съоръжението за 7,8 милиарда долара, което CATL изгражда в партньорство с Mercedes-Benz AG, беше обявено от правителството за най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в историята на Унгария. В непосредствена близост до обекта двама други доставчици на батерии изграждат свои собствени заводи. В другия край на града още един - на китайската фирма EVE Energy Co. Ltd. - се строи до новата фабрика на немския производител на автомобили BMW AG.

Притесненията варират от загубата на първокласна земеделска земя до напрежението върху водните и енергийните ресурси и въпроси, свързани с изхвърлянето на използвани батерии. Освен това има потенциал за аварии във фабрики, работещи с опасни материали като литий.

Срещите в кметството относно новите инвестиции, свързани с батерии, преминаха в спорове. Дори в крепостите на управляващата партия Фидес на Орбан хората наричат местните служители „предатели“. Оттогава правителството промени законите, за да не изисква такива консултации лице в лице.

„Никой не ни попита дали искаме този завод“, каза Золтан Тимар, кметът на Фидес в Микеперч, предградието на Дебрецен, което е най-близо до завода на CATL. „Това може да е част от зеления преход, но на местно ниво това, което виждаме, е, че те ще работят с опасни вещества. Хората са уплашени.”

CATL заяви, че знае какво прави, използвайки богатия си опит, за да гарантира, че няма изпускане на замърсяване във въздуха или водата. Компанията също така каза, че би искала да работи с местните власти за предотвратяване на потенциално замърсяване извън завода.

И все пак безпокойството, за което говори Тимар, се споделя сред общностите в Унгария въз основа на повече от дузина интервюта с жители, служители и екологични групи, като едва ли има кътче в страната, останало незасегнато по някакъв начин от бума на батериите.

Увеличаване на производството на EV

Напрежението подчертава трудността да станеш екологичен: докато електрическите превозни средства се приветстват като начин за намаляване на емисиите и забавяне на изменението на климата, има местни екологични разходи, които критиците казват, че се пренебрегват от правителство, фокусирано предимно върху икономическите печалби.

Има и други примери за противопоставяне на електрическата революция. В Германия първият европейски завод на Tesla Inc. се сблъска със закъснения, докато съдът разгледа съдебно оспорване от страна на еколозите за изсичането на дървета. Но при Орбан Унгария залага на EV както никъде другаде.

Само след няколко години страната с по-малко от 10 милиона души се очаква да стане четвъртият по големина производител на батерии в световен мащаб след Китай, САЩ и Германия, според данни на BloombergNEF.

В момента Унгария има шест завода за батерии, които вече произвеждат или са в процес на изграждане. Освен това има около две дузини други компании, които са част от производствената верига, които са създали местни предприятия.

Първият открит завод беше в Гьод на брега на река Дунав, северно от столицата Будапеща. Южнокорейският конгломерат Samsung SDI преобразува своята фабрика за плазмени екрани, за да се фокусира върху производството на батерии за електромобили през 2017 г.

Фабриката граничи с жилища и почти веднага жителите започнаха да изразяват загриженост относно шумовото замърсяване и предполагаемото замърсяване на водата. Години на оплаквания останаха до голяма степен незабелязани, докато правителството и компанията продължиха напред, като Samsung SDI удвои размера на своята инвестиция.

Учителката Джулиана Лам Пала в Гьод се оплака от миризмата на „гнила риба“, идваща от крановете в нейната къща. Въпреки че нямаше доказателство, че причината е заводът за батерии, години на пренебрегване от местните власти я убедиха да се премести. „Има толкова много въпроси, толкова много гняв и разочарование“, каза Лам Пала, докато играеше с кучето си край Дунава.

Нещата се влошиха, когато опозиционна партия пое контрола над местната община през 2019 г. и обеща да разгледа твърденията за екологични щети. Правителството на Орбан отговори, като преразпредели доходоносните данъчни приходи на фабриката от Гьод към околните райони.

Активистите сами започнаха да измерват замърсяването и откриха в кладенци N-метил-2-пиролидон, или NMP, най-разпространеният разтворител за производство на катодни електроди в батерии.

„Не се страхуваме, че замърсяват - знаем, че го правят“, каза Жужа Боднар, вицепрезидент на местната екологична група Göd-ÉRT. „Само властите отказват да направят тестове и не приемат нашите резултати.“

Проучване, публикувано тази година в списанието Scientific Reports, откри литий в чешмяната вода в градове в 19-те окръга на Унгария, но не в количества, опасни за хората.

След пет години работа, Samsung SDI сега извършва цялостно проучване на въздействието върху околната среда. Компанията заяви, че е кандидатствала за разрешително за предотвратяване и контрол на замърсяването, тъй като дейностите ѝ вече са достигнали нива, които изискват такова.

Samsung SDI „полага непрекъснати усилия за смекчаване на опасенията относно околната среда на град Гьод, включително тестове за вода, които доказват, че във водата и въздуха не са открити NMP или други вредни материали, в тясно сътрудничество с унгарските власти и граждански групи“, каза компанията в имейл отговор на въпроси.

Община Гьод, която сега отново се ръководи от подкрепян от Фидес кмет, отказа искане за интервю.

Независимо дали опасенията за околната среда са били основателни или не, спорът отекна в цяла Унгария. За опонентите това подчертава потенциалните рискове за общностите, когато се премести завод за батерии, както и цената на съпротивата.

Междувременно правителството удвои своя разказ, че ако искате да съживите унгарската икономика, трябва да застанете зад неговия план. Министърът на външните работи Петер Сиярто, главният човек за тези инвестиции, нарече заводите за батерии „нашата застраховка живот“, че страната ще излезе победител от зеления преход към електрически автомобили.

„Изключително несправедливо е и противоречи на националния интерес да се заблуждават хората и да се създават настроения, така че тези фабрики да идват не в Унгария, а в Германия, Франция, САЩ, Швеция и кой знае къде другаде“, каза той пред публика от млади привърженици на управляващата партия.

Унгария има какво да губи. Орбан прекарва по-голямата част от времето си в правителството от 2010 г. насам в спорове с ЕС заради ерозията на върховенството на закона в неговата „нелиберална демокрация“ и процъфтяващата корупция и кронизма. Европейският парламент нарече Унгария „избирателна автокрация“. И все пак той остава близък съюзник на германските производители на автомобили като BMW и Mercedes, предлагайки данъчни облекчения и щедри субсидии за разполагане на нови заводи в страната му.

Политическият избор на Орбан

ЕС определи 2035 г. като краен срок за спиране на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, принуждавайки производителите да минат на електричество. Фабриките, които не успеят да преминат, рискуват да бъдат затворени. Това повиши привлекателността на Унгария, като привлече предимно китайски и южнокорейски производители на батерии. Те могат да бъдат до най-големите си клиенти в най-големия търговски блок в света.

„Заводите за батерии бързо започнаха да определят икономиката на Унгария, но те също са политически избор“, каза Андреа Елтето, изследовател в Института за световна икономика в Будапеща. „Те се съчетават с целта на Орбан да свърже Изтока и Запада с надеждата, че облагодетелстваните фирми ще работят, за да го поддържат на власт.“

Заводът на CATL в Дебрецен ще бъде седем пъти по-голям от единствения друг европейски завод на китайската компания в Германия. Производството ще започне до три години, съобщиха от компанията. Ласло Пап, кметът на града, описа своя регион като „там, където бракът между западноевропейския автомобилен сектор и производството на батерии се осъществява“.

Това, за което жителите са загрижени, е цената на тази сватба. Заводите за батерии се нуждаят от огромни количества вода за охлаждане и за разлика от повечето други заводи за батерии - в Унгария без излаз на море, градът няма голяма река или езеро наблизо.

Пап каза, че градът е направил изчерпателни оценки, които показват, че няма да остане без вода за заводите, нито за жителите му. Но проучване на регионалните водоснабдителни съоръжения, публикувано на местно ниво, казва друго, прогнозирайки, че водните ресурси на града може да бъдат напрегнати до краен предел.

Петер Кадеряк, ръководител на унгарската лобистка група за батерии и бивш високопоставен енергиен служител в предишното правителство на Орбан, е откровен за рисковете за околната среда. Той каза, че правителството трябва дори да финансира станции за мониторинг, където местните жители го изискват. Въпреки това местните общности също трябва да положат усилия, за да разберат икономиката, каза той.

„Въпросът не е да направим Унгария световен шампион“ по мощност на батериите, каза Кадеряк, който помогна на Орбан да създаде управляващата партия Фидес в края на 80-те години на миналия век в залеза на комунизма. „Това е положително за икономиката на Унгария само доколкото е екологично устойчиво и общностите чувстват, че печелят повече, отколкото губят.“

Има признаци на промяна. Миналия месец унгарските власти спряха дейността на южнокорейската компания за рециклиране на батерии SungEel Hitech Co. Ltd за поредица от нарушения, застрашаващи безопасната работа на завода. Новите инвеститори сега също трябва да извършат проучване на въздействието върху околната среда.

В Дебрецен градът изгражда станции за мониторинг на въздуха и водата за ранно откриване на всяко потенциално замърсяване, ход, който CATL каза, че приветства в писмен отговор на въпроси.

Активистите обаче ще трябва да бъдат убедени. До дървени колиби за летовници край Дунав близо до Гьод, представители на около дузина екологични групи от цяла Унгария се срещнаха за първи път през август. Те бяха там, за да се учат от ветераните на Гьод и да обединят силите си.

„Знаем, че няма да можем да спрем най-големите производители на батерии в света“, каза Боднар. „Но ако това е толкова важно за правителството, тогава ние също искаме да имаме глас, когато става въпрос за изготвяне на правни, екологични и безопасни разпоредби. Ние отказваме да бъдем игнорирани."