Бюджетните разхищения на Орбан започват да тревожат инвеститорите

Бюджетът натрупа рекорден дефицит за първите четири месеца на 2023 г. и вярата в способността на правителството да изпълни обещанията си намалява

16:06 | 27 май 2023
Автор: Мартон Касник и Золтан Симон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан се противопоставя на нарастващите критики относно фискалното управление, което според инвеститорите може да тласне засегнатата от рецесия икономика в негативна спирала.

Министърът на финансите Михали Варга настоя, че плановете на страната са в ред, след като Европейската комисия посочи тази седмица „слабости в планирането и изпълнението на бюджета“ и „ad hoc“ разходи, които според нея влошават и без това лошата ситуация.

Но пропуснатите цели за дефицита, намалените данъчни приходи и преразходите създадоха фискална дупка от приблизително 3 милиарда долара, каза Виктор Зсидай, портфолио мениджър в Hold Asset Management в Будапеща.

„Унгария е в уязвима позиция по отношение на финансирането“, каза той.

Притесненията относно влошаващата се фискална позиция започнаха да тежат върху облигациите на Унгария, които бяха сред най-добре представилите се в Европейския съюз тази година. Въпреки че високите номинални лихвени проценти привлякоха притоци и подкрепиха валутата, доходността на 10-годишните облигации на Унгария се насочва към първото си месечно увеличение от три месеца насам, повишавайки се с около 26 базисни пункта до 8,07% към петък.

„Инвеститорите са привлечени от високи лихвени проценти, но повечето от тях са близо до изхода и биха могли да напуснат всеки момент, ако се появят лоши новини, например за състоянието на бюджета“, каза Зсидай.

Унгария „оспорва“ оценката на Европейския съюз за нейното управление на бюджета, каза Варга, министърът на финансите, на правителствен брифинг в четвъртък. Той също така отхвърли препоръката за намаляване на щедрите енергийни субсидии.

„На път сме, надяваме се, да намалим бюджетния дефицит до под 3%“ от брутния вътрешен продукт през следващата година", каза той. „Не бих нарекъл това структурен проблем.“

Бюджетът натрупа рекорден дефицит за първите четири месеца на 2023 г. и вярата в способността на правителството да изпълни обещанията си намалява. Дори Фискалният съвет, държавен орган, отговорен за съветите по публичните финанси, изрази съмнение относно целите за следващата година.

Бюджетът е „толкова разтегнат, че всяко негативно развитие би изисквало неговото преразглеждане“, каза председателят на Фискалния съвет Арпад Ковач пред държавното радио в петък.

Унгария пострада повече от всяка друга членка на ЕС от кризата с разходите за живот в Европа, тъй като нарастващите разходи за храна и горива помогнаха за увеличаване на инфлацията до над 25% по-рано тази година, най-високата в блока. Орбан отговори на скока на инфлацията, като ограничи цените на храните и горивата и субсидира сметките за комунални услуги.

Докато горните граници на цените на горивата оттогава постепенно бяха премахнати, дискреционните разходи подкопаха фискалната консолидация, включително закупуването на унгарския бизнес на Vodafone Plc за 1,9 милиарда долара, дял, който сега се контролира от компания, близка до Орбан.

Доскоро вниманието на инвеститорите беше основно върху основния лихвен процент на централната банка, най-високият в ЕС. С 18% до намаление с един процентен пункт тази седмица, той привлече така наречените горещи пари в Унгария, като същевременно подкрепи форинта, който спечели 7,3% спрямо еврото тази година.

Но високите разходи за заеми също помогнаха за задълбочаване на рецесията, от която правителството очаква да излезе едва през третото тримесечие. Данъчните приходи паднаха след спад в потреблението, а растящите разходи за поддръжка на дълга предизвикаха скок в разходите.

На всичкото отгоре ЕС замрази над 30 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми поради опасения за корупция и върховенство на закона, което увеличава фискалното напрежение. По-рано този месец правителството повиши целите си за дефицита за 2024 г. и 2025 г., само месеци след като изостави целта си за тази година и пропусна миналогодишната.

„Степента на фискално влошаване варира значително между нововъзникващите пазари и Унгария е един от най-лошите примери“, каза Еймеар Дейли, стратег в NatWest Markets. „Мисля, че има риск в средносрочен план фокусът на пазара да се измести от паричната политика към фискалната политика.“