Русия е по-голям проблем за саудитците от спекулантите с петрол

Наблюдателите на ОПЕК прогнозират стабилен добив, дори когато Рияд предупреждава спекулантите

09:56 | 28 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато Саудитска Арабия обвинява американските продавачи на къси позиции за намаляването на цените на петрола, по-голямото ѝ безпокойство трябва да бъде конкуренцията от страна на съюзника от ОПЕК+ Русия, каза ветеранът от индустриалния анализатор Пол Санки.

„Не знам защо са толкова обсебени от спекуланти“, каза основателят на Sankey Research LLC по време на интервю за Bloomberg. „Истинският въпрос е: могат ли саудитците да укротят Русия?“

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман отправи във вторник предупреждение към продавачите на къси позиции, което накара някои инвеститори да излязат от низходящите залози и изпрати цените на бенчмарка на петрола на САЩ нагоре. Но „истинският проблем е общият петролен баланс“, а не спекулантите, каза Санки, добавяйки, че фокусът на Саудитска Арабия върху търговците е като „лълживото овчарче“.

Вместо това износът на руски суров петрол за Азия подкопава дългосрочната премия на Саудитска Арабия в региона, каза той.

„Това е много по-голям проблем, отколкото хората оценяват, между Русия и Саудитска Арабия по отношение на пазарен дял и конкуренция“, каза той.

Стабилен добив

Наблюдателите на ОПЕК очакват групата и нейните съюзници да се въздържат от по-нататъшни съкращения на производството през следващата седмица, дори след предупрежденията на Саудитска Арабия.

Рияд и неговите партньори вероятно ще изберат да запазят нивата на производство непроменени, когато се съберат във Виена на 3-4 юни, според 17 от 23 търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Вече въведените ограничения на доставките трябва да са достатъчни, за да затегнат световните пазари и да повишат цените, казаха те.

Изненадващите съкращения, разкрити от членовете на ОПЕК+ миналия месец, първоначално разпръснаха късите позиции на петрола и накараха цените да се повишат, но оттогава пазарът утихна на фона на страховете за глобалната икономика и финансовите мениджъри отново станаха негативни. Позициите на фондовете в редица договори са най-низките за повече от десетилетие.

Въпреки това анализатори масово прогнозират, че коалицията от 23 държави ще избере да запази производството стабилно, тъй като възстановяването на търсенето в Китай, съчетано с текущите ограничения на групата, трябва бързо да изчерпи световните запаси през следващите месеци. Няколко делегати от ОПЕК+ също частно прогнозираха „продължаване“ на съществуващите квоти.

„Въпреки саудитската реторика, вярвам, че групата производители ще се придържа към априлския план и няма да задълбочи съкращенията“, каза Тамас Варга, анализатор в PVM Oil Associates Ltd. „Собствената оценка на ОПЕК показва значителен недостиг на доставки за второто полугодие. Всяко по-голямо намаляване на действителното производство би повишило допълнително напрежението между потребителите и производителите."

Данните от Организацията на страните износителки на петрол показват, че глобалното търсене на петрол ще надхвърли доставките средно с около 1,5 милиона барела на ден през втората половина на годината.

САЩ и други потребителски нации критикуваха Рияд и неговите партньори за ограничаване на доставките тази година, обвинявайки ги, че подклаждат инфлацията и застрашават глобалното възстановяване чрез повишаване на цените. Миналия месец Международната енергийна агенция в Париж осъди ОПЕК за влошаване на „обсадата“ на страдащите потребители.

Рияд и неговите съюзници също може да не са склонни да предприемат допълнителни мерки, докато не получат повече яснота относно доставките от другия член на ОПЕК+ Русия. Москва обеща да намали производството като отмъщение за международните санкции заради инвазията в Украйна, но засега не показва много признаци, че ще ги изпълни.

Все пак принц Абдулазиз обърка пазарните очаквания няколко пъти през последните години с действия - по негови думи - срещу спекуланти, като например с шоковите съкращения на предлагането, разкрити през април и октомври.

Шестима прогнозисти, анкетирани от Bloomberg, очакват, че ОПЕК+ отново ще изненада и причии сътресения, като прогнозите за нови ограничения варират от 200 000 барела на ден до почти 1 милион на ден.

Standard Chartered Bank Plc заяви в доклад от понеделник, че мечите спекулативни позиции са станали достатъчно прекомерни, за да предизвикат реакция на ОПЕК.

Решението на групата да се събере лице в лице във Виена, вместо да проведе още една виртуална сесия, както беше по време на пандемията, е символ на сериозни намерения, според RBC Capital Markets LLC.

„Изборът да отидете лично със сигурност повишава вероятността от допълнителни действия“, каза Хелима Крофт, главен стратег по суровините на RBC.


От Западна Африка до Близкия изток, производителите в алианса ОПЕК+ се чувстват притиснати, тъй като купувачите в Индия и Китай – водещите развиващите се пазари в Азия – взимат все по-големи количества по-евтин руски суров петрол. Преначертаната глобална карта на търговията с петрол може да остане в сила за години напред.

 „Има всички причини производителите от Близкия изток да се притесняват от загубата на пазарен дял в Китай и Индия заради руските барели“, каза Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights в Сингапур. „Не се вижда края на промяната на търговските потоци.“

Индия исторически е разчитала на страни като Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да доставят по-голямата част от нейния внос на суров петрол. Сега тези производители се чувстват притиснати.

От януари 2022 г. - месецът преди Русия да нахлуе в Украйна - вносът на петрол от Индия от Близкия изток е намалял с 35% до около 1,9 милиона барела на ден през април, показват данни на Vortexa Ltd. Доставките от Западна Африка са спаднали със същия процент до 228 000 барела на ден през периода.

Междувременно Индия внесе рекордните 1,9 милиона барела на ден руски суров петрол през април - в сравнение с едва 65 000 на дневна база през януари миналата година. Сега Русия се съревновава с Близкия изток като най-големият доставчик на страната.

Китай продължава да получава постоянен поток от петрол от Близкия изток, като доставките дори леко се повишават от януари 2022 г., според данни на Vortexa.

Най-голямата икономика в Азия обаче е намалила приема си на западноафрикански суров петрол с повече от 40%. Доставките спаднаха до 730 000 барела на ден през април от 1,3 милиона в началото на 2022 г. Ангола остава най-големият доставчик в региона.

В същото време китайският внос на руски суров петрол нарасна с 80% до около 1,5 милиона барела на ден от началото на 2022 г.