Петролът продължава да поскъпва заради притеснения за доставките след труса в Турция

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха до $75 за барел, след като в понеделник затвориха с ръст от 1%

09:30 | 7 февруари 2023
Обновен: 10:01 | 7 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпна за втора сесия, след като Саудитска Арабия неочаквано повиши цените си за Азия, сигнализирайки за увереност в перспективите за търсене.

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха до $75 за барел, след като в понеделник затвориха с ръст от 1%. Saudi Aramco повиши по-голямата част от цените си за суровия петрол, който ще бъде доставен до основните си пазари в Азия през март, на фона на нарастващия оптимизъм относно значителното възстановяване на търсенето в Китай след края на политиката за нулев Covid.

Прекъсванията в доставките също допринесоха за възходящия попътен вятър за петрола. Турция спря потоците към експортния терминал Джейхан след земетресенията от понеделник, докато добивът в гигантското находище Йохан Свердруп в Норвегия беше по-нисък поради прекъсване на захранването.

Петролът претърпя променлив старт на годината заради колеблив оптимизъм около повторното отваряне на Китай и страхове от перспективата за глобално икономическо забавяне. Пазарът също така оценява потенциалните последици от новите санкции на Европейския съюз върху руските рафинирани продукти и как това ще се отрази на търговските потоци.

„Пазарът беше малко колеблив относно завръщането на Китай“, каза Вандана Хари, основателят на Vanda Insights в Сингапур, по време на интервю за телевизия Bloomberg. „Основното предизвикателство за пазара в момента е с какви темпове ще се върне икономиката и колко гладко ще бъде.“

Фючърсната крива на Brent все още сигнализира за затегнато предлагане в краткосрочен план, въпреки прекъсванията в Турция и Норвегия. Бързият спред - разликата между двата най-близки договора - беше 33 цента за барел в обратно контанго.

Инвеститорите ще очакват коментар относно перспективите за паричната политика на САЩ от председателя на Федералния резерв Джерoм Пауъл, от интервютата му в Икономическия клуб на Вашингтон по-късно във вторник.