Надежди за по-силно търсене в Китай стабилизираха цените на петрола

West Texas Intermediate се задържа над 73 долара за барел, след като загуби повече от 3% в петък

09:30 | 6 февруари 2023
Обновен: 09:39 | 6 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизираха, след като паднаха до най-ниското си затваряне от около месец, тъй като търговците направиха равносметка на перспективите за търсенето в Китай и последните санкции върху руските енергийни потоци влязоха в сила.

West Texas Intermediate се задържа над 73 долара за барел, след като загуби повече от 3% в петък, докато данните за заетостта в САЩ подкрепи аргументите за повече повишения на лихвените проценти от Федералния резерв. Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол каза през уикенда, че Китай може да е готов за по-силно от очакваното възстановяване, което ще повиши търсенето на суров петрол. Това положително мнение беше повторено от главния изпълнителен директор на Kuwait Petroleum Corp. в понеделник.

Европейската забрана за внос по море на руски петролни продукти в отговор на войната в Украйна влезе в сила в неделя. Мярката е съчетана с таван на цените, подобен на този, който е в сила за суровия петрол, и предназначен да ограничи приходите на Москва, като същевременно позволи на продуктите да текат към трети страни.

Петролът претърпя неравномерно начало на 2023 г., въпреки че отказът на Китай от нулев Covid разпали вълна от спекулации, че най-големият вносител на суров петрол в света ще увеличи вноса. В същото време Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници избраха да запазят съкращенията на доставките, като принц Абдулазиз бин Салман, енергиен министър на Саудитска Арабия, каза през уикенда, че кралството ще остане предпазливо относно увеличаването на доставките.

„Петролът намира подкрепа“, каза Джоу Ми, анализатор в Chaos Research Institute в Шанхай, цитирайки възстановяването на Китай след Covid. „Въпреки това, насрещните ветрове остават, като руските доставки издържат на санкциите – както по отношение на суровия петрол, така и по отношение на продуктите – досега.“

Търсенето в Китай се покачва силно след прекратяването на ограниченията свързани с коронавируса, каза шейх Науаф Ал-Сабах, ръководител на Kuwait Petroleum, пред телевизия Bloomberg в Бангалор, Индия. „С отварянето виждаме нарастване на търсенето, което е устойчиво. Това не е единично отскачане.“

Все по-сложната мрежа от санкции срещу руския суров петрол промени глобалния пазар на петрол, докато Москва търси алтернативни изходи. Страни като Индия се облагодетелстваха, както чрез презапасяване с евтин руски петрол за местна употреба, така и чрез рафиниране на рекордно количество от руски суров петрол в горива за износ на Запад.

Въпреки спада на суровината в петък, бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - остава в обратно контанго. Разликата беше 21 цента за барел, в сравнение с 18 цента в контанго структура преди месец.

Междувременно Goldman Sachs Group Inc. повтори прогнозата си, че цените на петрола ще достигнат 100 долара за барел тази година. Със санкциите, които вероятно ще доведат до спад на руския износ на петрол и очакванията за възстановяване на китайското търсене, суровият петрол ще се покачи, каза анализаторът Джеф Къри в Рияд, Саудитска Арабия, в неделя.